Mi befolyásolhatja egy új ház árát 2022-ben?

Új házat építenénk 2022-ben? Összegyűjtöttük a legfontosabb tényezőket, amelyek befolyásolják az építkezés költségeit!

Egy új ház árát befolyásoló tényezők

Kifejezetten nehéz helyzetben találhatja magát, aki 2022-ben vagy az elkövetkezendő években egy új ház építésébe kezd. Bár alapvetően eddig sem volt könnyű egy saját ingatlan felépítése, azonban most rengeteg nehezítő tényező van a piacon, ami problémákat okozhat. Hogy mégis milyen tényezők befolyásolják idén egy új ház árát? Sajnos erre a kérdésre nehéz átfogó választ adni, hiszen a politika, a gazdasági helyzet legalább annyira lényeges ebből a szempontból, mint például az építőanyagok ára.

Az alábbiakban ezért kizárólag a lokális problémákra hagyatkoztunk, a cikk írásakor azokat a tényezőket gyűjtöttük össze, amelyek közvetlenül befolyásolják egy ház építésének a költségeit, és bár a listát így is jobban lehetne részletezni, a legfontosabb szempontokat azonban összegyűjtöttük. Lássuk tehát, hogy 2022-ben melyek azok a tényezők, amelyek közvetlenül a leginkább meghatározzák egy új ház építésének költségeit!

A négyzetméterár nem a végleges összeg

Már itt az elején érdemes leszögezni ugyanakkor, hogy sokan a házépítés költségét négyzetméteráron kalkulálják, ami sajnos nem optimális. Példának okáért, ha egy családi ház esetén a nettó négyzetméterár 400 ezer forint, akkor sokan úgy vélik, hogy egy 100 négyzetméteres lakás végösszege 40 millió forintra rúg majd. Ez azonban közel sem a teljes összeg lesz, amit el kell költenünk.

“Jó

Egy ház árát ugyanis ilyenkor csak az éppen aktuális anyagárak költségeivel számolják, ugyanakkor rengeteg olyan járulékos fizetendő van még, ami mellette fontos lehet. Például egy konkrét építkezést nagyon határozott előzetes munkálatok és költekezések előznek meg –elegendő csak a telekvásárlásra gondolni –, és az átadás után is megannyi plusz költséggel számolhatunk a berendezés, vagy a kert- és kerítésépítés kapcsán. Jól jegyezzük tehát meg, a négyzetméterár soha nem végösszeg!

Folyamatosan emelkednek a költségek

Nem szabad elfelejteni továbbá azt sem, hogy leendő otthonunk árát természetesen az építőanyag, illetve a munkaerő költségei határozzák majd meg a legnagyobb mértékben. Ez azért különösen problémás, mert az utóbbi hónapokban gyakran napi szinten változtak az építőanyag árak, és szinte kivétel nélkül drágulás történt, amihez lassabb ütemben ugyan, de a szakemberek munkadíja is növekvő tendenciát mutatott.

Emiatt egy ház építésének költségeit ma már nagyon nehezen lehet tervezni. Ha aktuális árszinten kalkulálunk, akkor is éves szinten legalább 2-3 milliós növekedésről lehet beszélni, noha azt is érdemes kiemelni, hogy egy bizonyos szintig, illetve inkább egy bizonyos szint felett mindig a saját igényeink határozzák majd meg az építkezés költségeit. Hiszen egyáltalán nem mindegy ezen a téren, hogy mekkora kompromisszumokra vagyunk hajlandóak azért, hogy bizonyos esetekben akár milliókkal is csökkenteni tudjuk a kivitelezés végösszegét.

Az építkezés előtt keletkező legnagyobb költségek

Egy konkrét építkezés elkezdését rengeteg teendő előzi meg. Ezekkel sokan nem számolnak, mert kezdő költségek, jellemzően még nagy büdzsé áll a legtöbb építkező rendelkezésére, márpedig akár a végösszeg 15-20 százalékát is kitehetik. Rögtön ide sorolható például a telekvásárlás, illetve annak a közművesítési költsége, ami ma már súlyos milliókba kerülhet, és gyakran nehéz kompromisszumos megoldást találni, mert egyre komolyabb gondot okoz az is, hogy megfelelő helyen és megfelelő méretű építési telket tudjunk vásárolni.

“Ne

Ha pedig megvan a telek, még nagyon sok munka vár ránk ahhoz, hogy az alapásás elinduljon. Fontos lesz közművesíteni a területet – ami szolgáltatónként több százezres nagyságrendű kiadás lehet –, ezen felül pedig a ház terveztetése, a kapcsolódó engedélyek beszerzése kivétel nélkül mind olyan költségek, amelyek kezdetben sokak számára talán elvesznek vagy jelentéktelennek tűnnek, de valójában manapság már milliókról van szó.

Az építkezés közben keletkező legnagyobb költségek

Természetesen a legnagyobb pénznyelő egy építkezésen az a folyamat, amikor elindul az alapozás, tehát a tényleg es munka, hiszen ilyenkor több tonnányi építőanyagot kell kifizetnünk nagyon rövid idő leforgása alatt. A számlák láttán ilyenkor sokan hüledeznek, hiszen a beton, a lábazati anyag, a téglák, a tetőanyag, a pucoláshoz használt habarcsok már nagyon sok nullás számlákat eredményeznek, holott ez még mindig csak az épület vázát adja majd.

Az ezt követő kisebb költségek, mint a nyílászárók, a hőszigetelés vagy éppen a belső burkolás bár önmagukban nem óriási összegek, összeadódva azonban szintén befolyásoló tényezők. A legnagyobb problémát azonban mégis az adja, amit a fentiekben már kiemeltünk: manapság az építőanyagok ára nem tervezhető, állandó változásban van szinte minden, és könnyen előfordulhat, hogy csak az áremelések miatt több millió forintos különbözettel kell számolnunk. Az építőanyag-hiányt pedig még számításba sem vettük, ami közvetlenül nem, de közvetetten szintén drasztikus hatást gyakorolhat a kivitelezés költségeire.

Valamivel már nem tudunk spórolni

Nyilvánvalóan mindenki szeretne olcsón építkezni, azonban nagyon sokan hiába akarnak például spórolni a fűtésen vagy a szigetelésen, sem építési engedélyt, sem hitelt nem kap abban az esetben, ha a leendő ingatlan nem felel meg maradéktalanul a hatósági előírásoknak. Arról van itt szó, hogy ma már jogszabályok rögzítik: egy épülő ingatlannak bizonyos tekintetben milyen paraméterekre van szüksége ahhoz, hogy egyáltalán felépülhessen. Ez pedig sok esetben annyira megköti az építkezők kezeit, hogy sajnálatos módon még akkor sem tudnának spórolni, ha szeretnének.

“Azzal

Ennek az oka pedig az egyre szigorúbb energetikai szabályokban keresendő. Az évről-évre változó jogszabályok miatt nemcsak szigorúbbak a követelések és az ellenőrzések, hanem emiatt az építkezés költségei is egyre magasabbak. Hiába szeretnénk mi egy olcsó fűtésrendszert, ha az előírások megkövetelik a drágább megoldásokat, és hiába nem akarjuk mi szigetelni a házat, ha ez ma már gyakorlatilag nem is az építtető döntése, lévén a tervezéstől így készül minden, és ez az előírás.

A generálkivitelezővel sokat spórolhatunk

A folyamatos változások és az állandó kiszámíthatatlanság miatt tehát nehéz csökkenteni, sőt előre meghatározott keretek között tartani egy építkezés költségeit. Nehéz, de nem lehetetlen, ez azonban egy teljes embert kíván, ami család és munka mellett a legtöbb leendő tulaj- számára elképzelhetetlen. Ezért érdemes elgondolkozni egy generálkivitelező fogadásán, aki tanácsadóként és koordinátorként egyaránt gondoskodik arról, hogy leendő otthonunk buktatók és extra költségek nélkül tudjon felépülni – méghozzá a rendelkezésünkre álló költségekből.

A Home Invest generálkivitelezés szolgáltatása például biztosítja, hogy a megrendelők megtapasztalhassák a stresszmentes építkezés élményét, hogy a kivitelezés költségei sokkal tervezhetőbbé, sokkal átláthatóbbá váljanak, és ne kelljen attól tartani, hogy a felépült ingatlan százezrekkel vagy milliókkal került többe, mint amivel eredetileg számoltunk. Egy generálkivitelező mellett nekünk csak a minőségellenőrzésről kell gondoskodnunk, leendő otthonunk pedig úgy épül majd fel tervezhető költségekkel, hogy közben sem a családtól, sem a karriertől nem kell elvennünk az időnket. Mindemellett nem kell tartanunk a zsákutcáktól vagy a felesleges kiadásoktól, így végső soron még nagyon sok pénzt is megspórolhatunk magunknak a hónapokig tartó idegeskedésen felül.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!