Két hasznos tipp a zsalukő felhasználására

A tégla korunk egyik legnépszerűbb építőanyaga, de többségük nem alkalmas arra, hogy vakolás nélkül évtizedekig megállják a helyüket az időjárás viszontagságaival szemben. Az egyik legjobb alternatíva bizonyos esetekben például a zsalukő lehet.

A zsalukőről általában

A zsalukő nem más, mint egy több méretben elérhető betonelem, mely önmagában vagy friss malterral megtöltve képes arra, hogy rendkívül stabil szerkezeteket építhessünk belőle, ami kötés után ellenáll a nagy terhelésnek, nem árt neki az eső, a hó, a hideg, a meleg, de még a kártékony UV-sugárzás sem. Hogy miért nem alkalmazzák akkor nagyobb mennyiségben az építőipar nagyobb építkezéseinél? Mert ott a sokkal drágább és erősebb monolit-technológiára van szükség, azonban a családi házaknál, a körülöttük kialakítható megoldásoknál a zsalukő tökéletes alternatíva lesz.

Ennek az oka, hogy nem kell érte túl mélyen a zsebünkbe nyúlni, miközben kialakításának köszönhetően nagyon egyszerű vele dolgozni, így a pontos illeszkedések jóvoltából még szakember sem szükséges, ha egy támfalat vagy egy kerítést alakítanánk ki a segítségével. Mint neve is jelzi, a zsalukő gyakorlatilag olyan, mint egy betonzsalu, tehát közepében légüres tér van, ami a szerelés szempontjából rengeteg lehetőséget ad a kezünkbe. Üresen hagyva erőteljes szigetelő hatást érhetünk el vele, betonvasakkal és betonnal kitöltve pedig olyan masszív falszerkezeteket építhetünk belőlük könnyedén, hogy akár több tonnányi föld megtámasztására is ideálisak.

“A

Az alapanyag tekintetében a zsalukő egyszerű betonból készül. Formákba öntve nyeri el végleges formáját, ennek megfelelően önmagában nincs nagy szívóssága, de beépítve és megfelelő töltőanyaggal – ami akár döngölt termőföld vagy sóder is lehet – kis túlzással elpusztíthatatlanná tehető. Ez a különleges kialakítás az oka annak, hogy maga a zsalukő ne kerüljön olyan sokba, mint egy kerámiatégla, miközben öntése során könnyedén alakítható, egyszerűen elkészíthető. Hogy mégis mire használhatjuk a gyakorlatban a zsalukövet a ház körül?

Kerítés zsalukőből

Amennyiben masszív és tartós kerítést építenénk otthonunk körül, a zsalukő az egyik legjobb megoldás lesz, hiszen önmagában, burkolás nélkül is kifejezetten mutatós, pláne abban az esetben, ha csak néhány sorban alkalmazzuk lábazatként, majd ezekre húzzuk fel az oszlopokat. Mivel a zsalukövekbe beton kerül, ezért biztosak lehetünk abban, hogy egy önmagában, különösebb keresztkötések nélkül is masszív építményt kapunk végeredményül, azonban nem árt tudni, hogy éppen a kialakítás miatt az építménynek nagy súlya is lesz. Ezért elengedhetetlen a kerítés alá sávalapot húzni, ellenkező esetben a végeredmény bizonyos pontokon megsüllyedhet, megrepedezhet, állandó mozgásban lesz – különösen forgalmasabb útszakaszok esetén.

“Kerítés

A sávalap kialakításakor nagyon fontos, hogy fagyhatár alá menjünk – ez itthon legalább 80 centiméter –, és a megfelelő minőségű betonnal töltsük ki, amit egy-két centivel engedünk csak a talajszint fölé. Erre kerül majd rá az első sor zsalukő, így nagyon lényeges, hogy gondoskodjunk a felület egyenletes kialakításáról, ügyelve a vízszintre, valamint arra is, hogy legalább egy réteg bitumen vízzáró réteget helyezzünk el rajta, ezzel elkerülve, hogy a zsalukőben elhelyezkedő beton felvizesedjen, majd különféle kellemetlenségeket okozzon.

Mivel nagyon masszív szerkezet létesíthető belőle, a zsalukő alkalmas tömör kerítések kialakítására, de lényegesen esztétikusabb, ha három-négy sor lábazat lefektetését követően 2-3 méterenként oszlopokat építünk belőlük, ezek közé pedig különféle kerítéselemeket rögzítünk. Legyen szó egyszerű fáról, lemezről vagy kovácsoltvas megoldásokról, a határ a csillagos ég, hiszen a betonelemekhez dübelek segítségével nagyon könnyen és biztonságosan rögzíthetünk szinte bármit.

Mivel a zsalukő gyakorlatilag puszta beton, kerítés esetén érdemes lehet vízálló vakolattal és festéssel ellátni, de burkolhatjuk például lapos kövekkel és egyéb elemekkel is. Ami nagyon fontos még, hogy a zsaluköveket felülről mindig borítsuk valamivel. Elhelyezhetünk rajta ízlésesen cserepeket, de akár fedőköveket is, a lényeg, hogy a nedvesség közvetlenül ne érje őket, mert a téli szezonban a repedésekbe belefolyó víz könnyedén kárt tehet, ezáltal megrepesztheti az elemeket.

Támfal zsalukőből

Főként a hegyoldalba épült házak esetében a terület fixálásakor problémát okoz az állandóan mozgásban lévő talaj. Amennyiben szeretnénk megzabolázni ezt, és élvezni a lejtőbe vájt sík kert örömeit, akkor szükségünk lesz egy masszív támfalra. A tégla vagy a fa ebből a szempontból nem túl tartós és erős, a vasbeton szerkezetek pedig rendkívül költségesek, így az egyik legjobb, legegyszerűbb, nem utolsó sorban pedig legolcsóbb megoldás a zsalukő alkalmazása lesz, amihez ráadásul még különösebb szakértelem sem szükségeltetik.

Bizonyos mértékű földmunka természetesen elengedhetetlen hozzá, hiszen a lejtős szakaszt le kell marni ahhoz, hogy a támfalnak megfelelő helye lehessen. Bár több méteres magasságokban nem ajánlott alkalmazni, azonban 1-2 méterig megfelelő sávalappal és vasalással gyakorlatilag egy életre megszüntethetjük a talaj mozgását. Ehhez ugyanúgy kell eljárni, mint kerítésépítéskor, ezáltal fontos a megfelelő sávalap – ha sok földet kell megfognunk, akkor érdemes megtámogatni merőleges kinyúlásokkal –, ezáltal fagyhatár alá ásva, legalább 80 centiméter mélyen kell betonoznunk neki egy fundamentumot, mely egy kicsit emelkedjen a felszín fölé.

Erre a rétegre bitumen vízszigetelést helyezünk el, és nekikezdhetünk a zsalukövek betonozásának, amit a nagy súly függvényében tehetünk kötésbe is, de a vasalásról, és a bekerülő beton döngöléséről soha ne feledkezzünk meg. Érdemes a földdel érintkező oldalon gondoskodni a vízszigetelésről – ellenkező esetben átszivárgások keletkezhetnek, de ezek nem tesznek kárt a szerkezetben –, miközben a sík terep felé eső oldalát bátran vakolhatjuk, festhetjük, kövekkel díszíthetjük saját ízlésünk szerint.

Forrás: https://www.bekasepker.hu/a-zsaluko-bemutatasa

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!