Teraszárnyékolási trendek 2020-ban

Egy terasz árnyékolása sokkal nehezebb feladat, és sokkal több kérdést vet fel, mint azt elsőre gondolnánk.

Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy míg nyáron mindenki szeretne napfénytől védett, hűvös helyen pihenni a saját teraszán, addig télen jobban örülne egy naposabb és fényesebb kültéri pihenőnek, mely nem befolyásolja a lakás belső helyiségének fényellátását sem. Emiatt a hagyományos tetőszerkezetek gyakorlatilag teljesen alkalmatlanok arra, hogy ellássák ezt a feladatot, tehát alternatív megoldásokhoz vagy mozgatható kültéri árnyékolókhoz kell folyamodnunk a megfelelő összhatás érdekében. Hogy milyen trendek uralkodnak ezen a téren az idén? Lássunk mindkét lehetőségre két-két példát!

Két egyszerű alternatíva

Ültessünk néhány növényt

Az alternatívákról tudni kell, hogy soha nem említhetők egy lapon valamilyen direkt, célirányosan az árnyékolásra kifejlesztett termékkel, gyakorlatilag egyfajta házilagosan kivitelezhető, egyszerűbb és olcsóbb megoldások csupán. Ide sorolhatjuk például a növénytelepítés lehetőségét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy teraszunk közelében kisebb- nagyobb fákat, sövényeket és egyéb dísznövényeket ültetünk annak érdekében, hogy ezzel felfogjuk a kellemetlen napsugárzás egy jelentős részét. Bizonyos esetekben elegendő lehet egy-egy kaspóba ültetett nagyobb örökzöld, máskor teljes sövények telepítésére, illetve felengedésére van szükség ahhoz, hogy elérjük a kívánt összhatást.

Teraszárnyékolási trendek 2020-ban: alternatívák és valóban hasznos megoldások

Bár a növények határozottan magasabb szintre növelik a kültéri pihenés minőségét, hiszen egy zöldövezetben lényegesen könnyebben feldolgozhatjuk a stresszt, azonban ezzel az alternatívával bőven akad probléma. Ilyen például, hogy a növények állandó gondozást igényelnek, sok időbe telik, míg megnőnek, teljesen eltakarhatják a kilátást, miközben csak oldalirányból biztosítanak árnyékot, tehát nagyon gondosan be kell határolnunk, hogy honnan van szüksége a terasznak megfelelő napvédelemre. Összességében tehát természetes, mutatós, egyszerű, de nem éppen a leghatásosabb alternatíváról van szó.

Alkalmazzunk kerítéselemeket

Ha az éppen trendi megoldások közül válogatnánk, és hasonló irányban gondolkodnánk, mint az imént említett növényi árnyékolás esetén, akkor hatásos és esztétikus alternatíva lehet, ha kerítéselemeket alkalmazunk a cél érdekében. Legyen szó egyszerű nádról, mutatós fa térelválasztóról, vagy valamilyen más, számunkra tetszetős alternatíváról, egy-egy jó szögben beállított kerítéselem kitűnően alkalmazható egy terasz oldalirányú árnyékolására is úgy, hogy közben az esztétika sem szenved különösebb csorbát.

Előnye, hogy könnyen, gyorsan és egyszerűen lehet telepíteni, széles termékkínálatból válogathatunk akár a barkácsáruházakból is, azonban a lehetőségek tárháza sajnos kifejezetten korlátozott lesz – méghozzá a hatékonysággal egyetemben. A kilátást például teljes egészében elzárjuk egy ilyen elemmel, miközben nagyon precízen meg kell figyelni, hogy honnan éri a napfény a legmelegebb órákban a kiülőt annak érdekében, hogy jó helyre tudjuk felszerelni a terméket, miközben mindig szükségünk lesz némi kompromisszumra, hiszen kizárólag oldalirányú árnyékolást tudunk megvalósítani vele.

Két hasznos megoldás

Napellenző

Amint tehát kiderült, a fentiekben ismertetett alternatívák többnyire csak átmeneti megoldásként állják meg a helyüket, ha magasabb minőséget, és lényegesen jobb hatékonyságot szeretnénk, akkor érdemes a teraszunk fölé kifejezetten árnyékolásra tervezett termékeket választani. Ilyen például az ország egyik legnépszerűbb kültéri ponyvás árnyékolójaként számon tartott napellenző, melyből létezik függőleges alternatíva kiegészítő gyanánt, de az igazán kimagasló hatást egy teraszon a csuklókaros típusokkal érhetjük el, melyek egyfajta mozgatható féltetőként csatlakoznak (többnyire) a homlokzathoz, tokszerkezet függvényében pedig nemcsak látványos megjelenést, hanem kimagasló tartósságot is kínálnak – kisebb-nagyobb méretekben egyaránt.

Teraszárnyékolási trendek 2020-ban: alternatívák és valóban hasznos megoldások

A napellenzők alapját két csuklókar biztosítja, melyek a tengelyhez csatlakozó tartós ponyvát – ami az impregnálás miatt teljesen víz- és UV-álló –, folyamatosan feszesen tartják, legyen akár félig, akár teljesen kieresztve az árnyékoló. Képesek megszűrni a napból érkező káros sugárzást, így több négyzetméternyi felületen tudnak egész nap szabályozható árnyékot biztosítani, miközben szabadon színezhető mivoltukból kifolyólag megnövelik a lakás esztétikai értékét, mozgathatóságuk pedig a motorizálás miatt nemcsak egyszerű, hanem automatizálás esetén akár önműködő is lehet. Egyetlen hátránya, hogy a nagy széltől, a hótól és a heves esőzéstől meg kell óvni, de természetesen a prémium kategóriás termékek ebből a szempontból is magas tűréshatárral büszkélkedhetnek.

Pergola

Ha aggódnánk a szélvédelem miatt, és egy a fix tetőrendszerek szívósságával rendelkező teraszárnyékolót keresünk, akkor érdemes megismerkedni a luxuskategóriás megoldásokat közvetítő bioklimatikus pergolákkal. Ezek a megjelenés, a tartósság és a hatékonyság terén is kimagasló tulajdonságokkal kecsegtető árnyékolók valóban minden téren képesek úgy viselkedni, mint a hagyományos tetőrendszerek, hiszen kialakításuk függvényében masszív lábakon állnak, alapjukat fémszerkezet biztosítja, teljes vízelvezetéssel rendelkeznek, miközben a méretezés és a színválasztás szempontjából egyaránt a saját ízlésünkhöz igazíthatók. Közös bennük, hogy egytől-egyig kimagasló minőséget garantálnak, méghozzá többnyire jövőbe mutató vagy modern dizájn társaságában.

Teraszárnyékolási trendek 2020-ban: alternatívák és valóban hasznos megoldások

A pergolák az árnyékolástechnika szempontjából kétféle megoldás mentén működhetnek. Létezik belőlük a napellenzőkhöz hasonló ponyvás kialakítás, de sokkal masszívabbak és több lehetőséget adnak a forgatható alumíniumlamellás megoldások, melyek valóban minden tekintetben olyan hatást keltenek, mint egy komplett tetőrendszer. Nagy előnyük még, hogy felsőkategóriás mivoltuknak köszönhetően szinte korlátlan lehetőségekkel kecsegtetnek – a méretezés terén akár több mint 100 négyzetméter borítható velük –, kizárólag motorizálva működtethetők, miközben rengeteg kiegészítő érhető el hozzájuk, így például LED világítással tehetjük őket alkalmassá az éjszakai használatra, a különféle oldalelemekkel pedig szélvédelmet biztosíthatunk magunknak, sőt akár komplett télikertté alakíthatjuk a teljes árnyékolót.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!