Mivel fűtsem a lakásomat 2019-ben?

A megfelelő fűtésrendszer kiépítése minden újépítésű és felújított ingatlanban kulcsfontosságú az alapvető komfort megteremtéséhez.

Belegondoltunk már például abba, hogy egy átlagos évben sokkal több hónapot fűtünk, mint amennyit nem? Normál körülmények között ugyanis legalább 7-8 hónapig tart az úgynevezett fűtésszezon, amihez ma már a legkülönfélébb korszerű és gazdaságos szisztémákat választhatjuk otthonunkba.

Amennyiben a legideálisabb – tehát minél kevesebb energiával a legnagyobb hőtermelést kínáló – szisztémát szeretnénk, akkor elsőként elengedhetetlen lesz felmérni lakásunk sajátosságait, leginkább az épület fekvését, a helyiségek kialakítását, a nyílászárók méretét vagy éppen a hasznos alapterület nagyságát.

Ha saját lakás építésébe kezdünk, akkor óriási előnyből indulunk, hiszen már a tervezéstől figyelembe vehetjük a leendő fűtési mód kapcsolódó igényeit, ezáltal akár egy energiatakarékos passzívház kialakítására is lehetőségünk nyílik. Bár a passzívházak kialakításának költsége nagyobb, mint a hagyományos épületeké, ugyanakkor hosszabb távon megtérülhet a teljes befektetés összege, hiszen rendkívül minimális költségekből lehet hűteni és fűteni egy ilyen ingatlant.

Az emberek többsége természetesen még nem engedheti meg magának, hogy passzívházat építhessen, így számukra rendkívül lényeges kérdés a megfelelő fűtésrendszer. Hogy milyen lehetőségek közül válogathatunk 2019-ben? Lássuk az idén divatos és elérhető áron kialakítható megoldásokat!

Kondenzációs gázkazán

A megfelelő vezetékes gázellátással rendelkező településeken a legnépszerűbb fűtési megoldás napjainkban a gázkazán. Egy 2015-ben életbe lépett jogszabály értelmében ez már csak kondenzációs technológián alapuló egység lehet, vagyis a klasszikus cirkók üzembe helyezése szigorúan tilos. Ennek az egyik oka a biztonság, míg a másik a hatékonyság, hiszen nemcsak az égéskor keletkező hőből képes meleget adni, hanem a füstgázban megtalálható vízgőz kondenzálásával keletkező extra hőt is fel tudja használni, vagyis lényegesen lecsökkenthető általa a fűtés költsége.

Mivel az egyes ingatlanok szükségletei eltérnek egymástól, ezért rengeteg különböző típusú és teljesítményű kondenzációs gázkazánt találhatunk a boltokban. A választáshoz mindig kérjük szakember segítségét, hiszen ha túl nagy teljesítményű megoldást választunk, akkor az indokolatlanul sok nyersanyagot éget majd el, amennyiben viszont túl kicsit, akkor a hidegebb időszakban könnyedén túlterhelhetjük, vagyis a várható élettartama jelentősen megrövidülhet.

Szintén jogszabály írja elő 2016-tól, hogy nem lehet olyan gázkazánokat telepíteni, melyek az égés során a lakás levegőjét használják. Ennek a jogszabálynak felelhetünk meg a zárt égésterű kondenzációs gázkazánokkal, melyek annyira biztonságosak, hogy mellettük gyakorlatilag szemernyi valószínűsége sem marad a szén-monoxid mérgezésnek. Tudnunk kell azonban, hogy a zárt égéstérrel rendelkező típusokhoz speciális duplacsövű kéményre lesz szükségünk, hogy szabadon tudjon áramolni az oxigén a kazánhoz. Léteznek ma már olyan hibrid kialakítású rendszerek, melyek bár megfelelnek a jogszabályoknak, és elérik a 86 százalékos hatásfokot, de a kémény teljes átalakítása nélkül is alkalmazhatók.

Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a kondenzációs gázkazánok kapcsán azt sem, hogy kizárólag a lakás fűtésére, vagy mellette még vízmelegítésre is használjuk-e majd őket? Ha utóbbi mellett döntünk, választhatunk olcsóbb átfolyós rendszereket, melyek takarékosabbak és kisebb helyigényűek, de a nagyobb családoknál gyakran követelnek kompromisszumokat. Ha ezt elkerülnénk, válasszunk tárolóval felszerelt típust, mely képes egy tartályban eltárolni a felmelegített vizet, így az sem okozhat problémát, ha egyszerre két fürdőszobában használják a zuhanyzót.

A fűtésrendszer kiválasztásakor nagy gondot kell fordítani a hő leadását szolgáló egységekre, avagy a radiátorokra is. Ha felújítás előtt állunk, a vastagabb régi fűtőtesteket feltétlenül le kell cserélni modernebb lapradtiátorokra, de érdemes elgondolkozni a padló- és a falfűtésen is. Minél modernebb megoldást alkalmazunk, annál jobb hatásfokkal üzemeltethetjük majd a kazánt.

Szilárd fűtőanyaggal üzemeltethető kazánok

Főként a kisebb településeken még mindig nagy népszerűségnek örvendenek a szilárd fűtőanyaggal üzemeltethető kazánok. Bár a szénalapú megoldásokat érdemes elkerülni – egyrészt drágák, másrészt rendkívül szennyezik a levegőt –, azonban így is van többféle megoldás, ami ideális lehet szilárd fűtőanyagnak, mint például a fa, a pellet és a többi.

A szilárd fűtőanyaggal üzemeltethető kazánokra nem vonatkoznak olyan szigorú jogszabályok, mint a gázzal működő megoldásokra, azonban így sem érdemes régi rendszerekre beruházni, mert azokról általánosságban elmondható, hogy szinte csak addig adnak meleget, amíg valaki folyamatosan adagolja az éghető anyagot. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor kizárólag olyan kazánt válasszunk, mely az úgynevezett faelgázosító rendszeren alapul.

Ennek a lényege, hogy a kazánban két égésteret alakítanak ki, melyek közül a felsőben egy elektromos szabályozórendszer az átmelegítés után csökkenti a beáramló oxigén mértékét, aminek hatására úgynevezett füstgáz szabadul fel. Ez a gáz kontrolláltan átáramlik az alsó kamrába, ahol gyakran akár az 1800 Celsius fokot is elérheti a hőmérséklet, vagyis tökéletes égés valósul meg, ami gondoskodik a hosszan tartó melegről, méghozzá minimális égéstermék – jellemzően száraz fa – elhasználása mellett. Érdemes ennél a rendszernél elgondolkozni a puffertartály beszerzésén, mely nagy helyet foglal ugyan, de sokkal hatékonyabbá teheti a fűtést, hovatovább vízmelegítésre is alkalmazható lesz.

Bár korszerűtlennek és réginek tűnhet, azonban a hagyományos kályhák – vagy más néven tömegkályhák – is költséghatékonyan, nagy hatásfokkal üzemeltethetők egy modern otthonban. Ezeket jellemzően kizárólag száraz fával lehet fűteni, és kell hozzá némi kompromisszumot kötni, ellenben egy jól felépített kályha – pláne patkóval és keringető szivattyúval, valamint szünetmentes tápegységgel – otthonunk díszévé válhat, mindemellett pedig olyan meleget adhat, amire egyetlen másik fűtési megoldás sem alkalmas. Nyilván nagy hátránya, hogy bent van az égéstér, hogy nyáron nem alkalmas vízmelegítésre, és a fa behordása gyakran sok kosszal jár, ellenben egy tartós, garantáltan kipróbált megoldásról van szó, mely megfelelő szigetelés mellett kellően takarékos is.

Amennyiben a hosszabb távú megtérülést és a takarékosságot vesszük alapul, főként a fatüzelésű kazánok és kályhák még mindig a legolcsóbb és legtakarékosabb alternatívák, ha egy családi ház egyedi fűtési rendszeréről van szó. Természetesen ezek a szisztémák is nagy odafigyelést és előre tervezést igényelnek, hiszen szükséges lesz mindig időben beszerezni a megfelelő minőségű és kellően száraz tűzifát, hovatovább gondoskodni annak tárolásáról is, azonban cserébe legfeljebb csak az áramszolgáltatótól függ, hogy télen meleg van-e a lakásban.

Hőszivattyús fűtési rendszer

A hőszivattyús fűtési rendszerek egyelőre még nem terjedtek el túlzottan az országban, ami nem véletlen, hiszen mindközül talán a legújabb technológiának tekinthetők, és többféle típusukat különíthetjük el a vízre, a levegőre vagy a talajra koncentrálva. Bár egy rendkívül bonyolult szerkezet, működését a legegyszerűbben úgy lehetne összefoglalni, hogy a hőszivattyú a környezeti elemekből képes speciális eszköz nélkül hőt termelni úgy, hogy közben égéstermék vagy káros anyag keletkezik, tehát a környezetkímélés tekintetében ez a rendszer a legkedvezőbb mindközül.

Szélesebb körben való alkalmazás esetén természetesen lehetnek árnyoldalai – például a talajvíz kiszárítása vagy a sivatagosodás elősegítése –, de körültekintő alkalmazással erre kicsi a reális esély. Amiért a hőszivattyús rendszerek nem tudtak, és valószínű nem is tudnak majd széles körben elterjedni, az leginkább annak köszönhető, hogy az alkalmazott ingatlan körül szükséges hozzá valamilyen hasznosítható hőforrás, hovatovább -5 Celsius fokos kinti hőmérséklet alatt hatékonyságuk szintén megkérdőjelezhető, ezáltal valamilyen kiegészítő fűtést igényelhetnek a hidegebb időszakokban.

Alapvetően egy bonyolult fűtési megoldásról van szó, mely rengeteg körültekintést és ellenőrzést igényel a működéséhez, miközben jelentős áramfelvételre van szükség a használathoz, ha tehát gazdaságos kialakítás szeretnénk, akkor érdemes lehet napelemekkel megtámogatni működését.

Elektromos fűtési rendszer

Bár elsőre talán logikátlannak, hovatovább őrültségnek tűnhet tartósan fűtésre használni az elektromos áramot, azonban vannak esetek, amikor kiváló alternatívát nyújthatnak, különösen akkor, ha a korszerűsítés vagy az átalakítás csak több millió forintból valósulhatna meg.

Ide sorolhatjuk példának okáért a passzívházakat, melyeknek olyan minimális fűtésre van szükségük, hogy megfontolandó lehet egy elektromos fűtési rendszer kialakítása – pláne hőcserélős szellőztetés esetén –, de kiemelhetjük az olyan régi épületeket vagy lakásokat, ahol bizonyos helyiségekbe nem tettek fűtőtestet.

Amennyiben ilyen problémával állunk szemben, kiváló alternatívát nyújthatnak a különféle elektromos fűtőtestek, a hőtárolós kályhák és az infrapanelek. Ezek a megoldások jellemzően még akkor is sokkal olcsóbbak, mint a komplett fűtéskorszerűsítés vagy bővítés, ha például kéményt kell építeni hozzájuk, ezáltal konkrétan a fűtőtestek néhány tízezer forintból beszerezhetők. Más kérdés, hogy üzemeltetési költségeik jelentősebbek, ezáltal érdemes jól meggondolni, hogy melyiket és mekkora teljesítményt választunk.

Bár létező alternatíva, az elektromos padlófűtés azok közé a megoldások közé tartozik, mely alapvetően se nem olcsó, se nem hatékony, de vannak esetek, amikor kizárólag ezt lehet csak alkalmazni. A jelentős fogyasztás mellett negatívuma még a kis hatásfok, vagy éppen az, hogy a lakásban megnövekedik a porkoncentráció mértéke – ez minden padlófűtésről elmondható –, vagyis nemcsak alaposan megnövelheti a villanyszámlánkat, hanem allergiásként is rengeteg kellemetlenséget okozhat.

Mivel ár-érték arányban a legjobb, hovatovább nyáron hűtésre is alkalmazható, ezért egyre gyakrabban használnak úgynevezett split-klímát, ha csak egy-egy helyiség, esetleg kisebb lakás utólagos fűtési rendszerének kialakításáról van szó. Elérhető ára mellett páratlan szabályozhatóságot és automatizált működést kínál, miközben egész évben hatékonyan alkalmazható.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!