Mitől függ egy kulcsra kész ház ára?

Hogy mire kell odafigyelnünk egy kulcsra kész háznál, ami befolyásolja az ingatlan végösszegét? Lássuk!

A kulcsra kész ház árát befolyásoló tényezők

Az elmúlt években rengeteg változás állt be a hazai építőiparban. Talán az egyik legkevésbé kiszámítható szegmens volt, ami annak köszönhető, hogy miközben a különféle családtámogatások felfelé ívelő tendenciát idéztek elő, addig a járványhelyzet, majd később a háború az inflációs helyzetnek köszönhetően hol hiányállapotokkal, hol drasztikus áremelésekkel tette nehezebbé az építkezők dolgát. Emiatt manapság sokkal több tényező befolyásolja a kulcsra kész ház építését, mint a korábbi években valaha!

Ennek ellenére mégis úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük a legfontosabb tényezőket, és pontokba szedve kiemeljük azokat a tulajdonságokat, amelyek normál körülmények között ilyen vagy olyan módon, de befolyásolják egy kulcsra kész ház építésének költségeit. Itt fontos kiemelni, hogy a nagy bizonytalanságot részben el tudjuk kerülni azzal, ha megfelelő generálkivitelezőt választunk kulcsrakész házunk felépítéséhez, hiszen ezzel költségeink sokkal tervezhetőbbé, átláthatóbbá válnak. Lássuk azonban a konkrétumokat, hogy melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják egy ilyen ingatlan árát!

Az építési telek

Noha maga az építési telek már alapvetően meghatározza, hogy mekkorára rúg majd kulcsra kész házunk végösszege, ugyanakkor itt és most nem arról kell szót ejtenünk, hogy többek között a terület fekvése vagy kiterjedése milyen mértékű tényező. Ez ugyanis bár nagyon fontos tulajdonság, azonban közel sem minden, hovatovább mindenki számol vele, mindenki ismeri a költségeket, azonban egy építési telek még így is tud meglepetéseket okozni.

“Az

Különösen akkor, ha nem sík területről van szó, hanem egy a vízszinttől eltérő, például domboldalon fekvő telekről, ami a későbbiekben nagyon sok fejtörést okozhat, mai viszonylatok között pedig akár milliókkal is meg tudja emelni az építkezés költségeit. Körülményesebb például a tervezés, a ház kivitelezése mindig jelentősebb földmunkát igényel, ezen felül pedig ilyenkor fontos lehet geodéziai felmérést végeztetni, de a szintvonalas rajz elkészítése is lényeges, ami mind-mind plusz kiadás.

Talajmechanikai vélemény

Miközben azt nagyon könnyű előre kiszámolni, hogy egy kilencven négyzetméteres lakóházhoz mennyi téglára vagy cserépre lesz szükség, addig vannak olyan tényezők, amelyek rengeteg bizonytalanságot adnak hozzá a képlethez. Ilyen például a talajmechanikai vélemény, amivel sokan nem kalkulálnak, márpedig menet közben nagyon könnyedén megkeserítheti az építkezők életét. A vizsgálatot érdemes elvégeztetni, mert rengeteg olyan kérdésre kaphatunk választ, illetve megannyi olyan problémára készülhetünk fel, ami később komolyabb összegeket igényelne tőlünk.

Ez a vélemény állapítja majd meg ugyanis, hogy valójában milyen a terület talajminősége, és a telken hol a legjobb a teherhordó réteg, ami az erős alapozás, a tartós építkezés egyik alapja. Szintén a vizsgálatból derül ki, hogy van-e talajvíz a mélyben, számolhatunk-e a későbbiekben talajsüllyedéssel, netán van-e pince vagy régi bányaterület a helyszínen, ami gondot okozhat a jövőben. Könnyen előfordulhat, hogy egy ilyen vélemény annyira negatív lesz, hogy az egész építkezést derékba törheti, de ezzel tízmilliókat spórolhat nekünk.

Az alapozás

Nem kell feltétlenül megijedni abban az esetben, ha a talajminőség nem a legjobb a telkünkön, azonban ilyenkor nagyon oda kell figyelni az alapozásra, hiszen ezt a folyamatot hozzá kell igazítanunk a jelentéshez. A szokásos sávalap helyett ugyanis ilyenkor nem kizárt, hogy más megoldásra lesz szükségünk, amelyek gyakran drágábbak, de legalábbis befolyásolhatják a kulcsra kész ház árát. Ilyen példának okáért a lemezalap, a cölöpalapozás vagy a talajcsavarozás.

“Az

Gépészet, műszaki paraméterek

Apróságoknak tűnhetnek, de rendkívüli módon meg tudják határozni a kulcsra kész ház árát az olyan tulajdonságok, mint amilyen például a gépészet, a műszaki paraméterek. Talán építkezéskor sokan bele sem gondolnak, de ezek az apróságok nagyon meg tudják emelni az ingatlan költségeit. Példának okáért ide sorolható, hogy hol és hogyan történjen a villamos- vagy éppen a vízvezeték beszerelése és elvezetése, hogy mennyi és milyen típusú kapcsoló vagy konnektor legyen a házban – ezt manapság már amúgy is jogszabály befolyásolja, méghozzá irreális módon –, de a modern megoldásokra is gondolni kell.

Példának okáért az egyre népszerűbb okosházas szisztéma kiépítése szintén komoly többletköltség lehet – még akkor is, ha csak előkészítjük a rendszert –, de például egy jobb árnyékolástechnika, egy speciális fűtésrendszer, saját szellőzőszisztéma vagy éppenséggel a napelemek, netán a hőszigetelési megoldások szintén milliókkal tolhatják ki a büdzsé határait. Mindig ügyeljünk arra, hogy ezek többségére megtérülő befektetésként kell tekintenünk!

Szállítás

Amire nem gondolnak még nagyon sokan az építkezés kapcsán, az a szállítmányozás kérdése. Arról van itt szó, hogy az épülő ingatlanhoz valamilyen formában el kell juttatni az építőanyagot, és ha – mondunk egy nagyon extrém példát – ez csak légi úton tud megvalósulni, akkor az kis túlzással az építkezés legdrágább elemévé léphet elő. Természetesen nem szükséges ennyire végletekben gondolkoznunk ahhoz, hogy ezzel a problémakörrel találkozhassunk.

Elég csak arra gondolni, hogy sok építési területhez nem lehet például eljutni nagyobb teherautókkal a súlykorlátozások és egyebek miatt, így behajtási engedélyre, illetve egyéb nehézségekre, plusz pénzek kiadására lesz szükségünk ahhoz, hogy legalább az építőanyag eljuthasson a helyszínre. Nagyon fontos figyelembe venni azt is, hogy például darut lehet-e használni a telken, vagy felsővezetékek akadályozzák a használatát, hiszen ez nemcsak megnehezíti, hanem alapvetően drágíthatja is a munkafolyamatot már az alapozástól kezdve, méghozzá egészen a tetőcserepek felrakásáig.

Generálkivitelező nélkül gyakran drágább a munka

Végül, de közel sem utolsó sorban fontos kiemelnünk még egy nagyon lényeges tényezőt, ami alaposan drágíthatja az építkezés költségeit. Ez nem más, minthogy kire bízzuk rá a munkát! Sokan például nem választanak generálkivitelezőt, mert drágának találják a kényelmet, illetve a gyorsaságot, de mire elkészül a lábazat, már garantáltan arra a következtetésre jutnak, hogy milyen jó lett volna, ha inkább rábízzák valakire ezt a feladatot. Hogy mi ennek az oka?

“Generál

Leginkább az, hogy míg a generálkivitelező a kulcsra kész ház vállalásakor az aláírásainkon kívül minden terhet levesz a vállunkról, addig kivitelező nélkül valamennyi nehézség a mi nyakunkba szakad majd. Ez különösen akkor lesz komoly probléma, ha nincs tapasztalatunk az építkezés területén, mindemellett pedig egyáltalán nincsenek kapcsolataink, és még a szervezőkészségünk is rossz. Egy építkezést megszervezni ugyanis nehezebb, mint összehozni egy nagy zenei fesztivált, hiszen milliónyi dologra oda kell figyelni, illetve megannyi munkafolyamatot, valamint szakembert összehangolni.

Míg ugyanis az alapozástól a koszorú elkészítéséig lehet találni brigádot, amelyik mindent elvégez, azonban rendszerint utána várhatók a nehézségek, amikor egyszerre kell haladni kint és bent, hiszen jöhet a födém, a tetőszerkezet, majd belül a falazás, vakolás, a finomabb munkák, szükség lesz ácsra, burkolóra, szigetelőre, bádogosra, egyszóval több szakágat kell összehangolni, és ha nem sikerül, annak gyakran ráfizetés lehet a vége. Az ilyen ráfizetések pedig generálkivitelezővel elkerülhetők, ezért lehet nélküle gyakran sokkal olcsóbb az építkezés.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!