Milyen árnyékolót válasszunk leendő otthonunkra?

Egy új lakóház felépítésekor a tulajdonosok rendszerint elkövetik azt a hibát, hogy nem fordítanak elég figyelmet a megfelelő árnyékolók kiválasztására.

Ma már ugyanis egy jó minőségű kültéri árnyékoló mind megjelenésében, mind tartósságában, mind hatékonyságában szerves alapeleme egy ingatlannak, ezáltal pozitívan befolyásolja a megjelenést, az esztétikát és természetesen a komfortérzetet is. Mivel a kérdéskör sokkal összetettebb néhány eldöntendő kérdésnél, ezért Sárközi Jánost, a Csancsa Árnyékolástechnika Bt. ügyvezető tulajdonosát kértük fel arra, hogy ebben a bejegyzésben összefoglalja a kapcsolódó tudnivalókat.

Tervezés alatt álló házra vakolható tokos árnyékoló kerüljön

Amennyiben leendő otthonunk még pusztán tervezési fázisban van, feltétlenül érdemes számításba venni a vakolható tokos árnyékolók beépítését, hiszen utólag, illetve az építkezés megkezdése során már nincs lehetőség ilyen jelentős módosítások megtételére, vagy csak tetemes plusz költség kifizetése után. Aki nem tudná, a vakolható tokos kültéri árnyékolók – legyen az akár redőny, akár zsaluzia – sokkal esztétikusabb megjelenéssel büszkélkedhetnek, hiszen teljes tokszerkezetük, így a gyakran ormótlan redőnyszekrény és lamellatakaró is a homlokzat takarásába kerül, méghozzá a lefutókkal együtt.

Milyen árnyékolót válasszunk leendő otthonunkra?

A látványosabb összhatás mellett egy vakolható tokszerkezet sokkal jobb a hőszigetelés tekintetében is, előzetes megtervezésére pedig azért van szükség, mert ilyenkor a teljes homlokzatot, az összes nyílászáró kialakítását ehhez igazítják a tervezők – ennek hiányában csak bontással és helyreállítással lehet szó beépítésről. A megoldás nem sokkal körülményesebb, még csak nem is lényegesen költségesebb, azonban fontos tudnia a lakás tervezőjének és kivitelezőjének egyaránt, hogy mindent előkészítsen már a tervezőasztalon. Megéri az extra figyelmet, sőt mi több, már a motorizálásra és az automatizálásra is érdemes ilyenkor odafigyelni – annyi az egész, hogy elhúzzuk az elektromos rendszert az árnyékoló felső részéhez –, hiszen egy modern otthon ismérve a vakolható tokszerkezet mellett az okosredőny vagy okoszsaluzia alkalmazása.

Mindenképpen kültéri megoldásban gondolkozzunk

Ha a vakolható tokszerkezettel esetleg már elkéstünk, lévén leendő házunkon felhúzták a tartófalakat a kőművesek, akkor sem kell elkeserednünk, hiszen semmi sincs veszve. Bár az elrejtett szerkezetekről lemondhatunk, de mind a zsaluzia, mind a redőny kapható külső tokszerkezettel, melyek ráadásul színezhetők, ezáltal az esztétika tekintetében jelentős extrát jelenthetnek otthonunkon, hiszen kiemelhetik a nyílászárókat, de akár bele is olvaszthatjuk őket a homlokzatba egy illeszkedő árnyalattal.

Amit feltétlenül fogadjunk meg, hogy kizárólag kültéri megoldásban gondolkozzunk! Bár tény és való, hogy ezek sokkal drágábbak, mint a reluxák, a roletták vagy a sötétítő függönyök, ellenben képesek megtámogatni otthonunk komfortját és biztonságát is. A vaskos alumínium árnyékolók például sokkal magasabb szintre emelik a vagyonvédelmet, garantáltan nagy hatással tartják távol magánéletünktől a kíváncsi tekinteteket, de amiben szintén hatékonyak, hogy megtámogatják otthonunk hőszigetelését. Utóbbi télen és nyáron egyaránt igaz – akár a napsugarak távoltartásával, akár a nyílászáró elé vont légréteggel –, méghozzá olyan mértékben, hogy azzal nyáron a klímahasználatot, télen pedig a fűtési költségeket csökkenthetjük.

A redőny és a zsaluzia egyaránt kiváló

Sokak számára nem is annyira az a kérdés egy új ház felépítésekor, hogy kültéri árnyékoló legyen-e, sokkal inkább az, hogy milyen típusú? Jelenleg a nyílászárókra felszerelhető megoldások közül a zsaluziák és a redőnyök hódítanak az országban, melyek a teljesítmény tekintetében közel azonos tulajdonságokkal büszkélkednek, a prémium kategóriában az árcédulák között sincs jelentősebb különbség, így többnyire csak a saját ízlésünk, valamint néhány apróság jelenthet befolyásoló tényezőt a döntésben.

Milyen árnyékolót válasszunk leendő otthonunkra?

A redőnyök ugyanis például jól ismert, mondhatni megszokott szerkezetek, melyeket ezért a tulajdonságukért szeretnek a legtöbben, de mellettük szól még a teljes fényzárás lehetősége is. Ezzel szemben a zsaluziák többféle lamellatípusban kérhetők, melyek rendkívül modern, robosztus hatást keltenek a felszerelés után, és mivel ezek a lécek szabadon forgathatók, olyan páratlan alaposságú fényzárási tulajdonságok várnak majd ránk a mindennapokban, amiről korábban talán még álmodni sem mertünk volna. A hang- és hőszigetelésben, a színezhetőségben vagy a tartósságban azonban fej-fej mellett említhető a két termék, tehát valóban a fenti apróságok jelentik sokszor a döntő tényezőt.

Egy jó napellenző is hasznos társ lehet

Amennyiben leendő otthonunkon erkély és terasz is megtalálható, méghozzá kieresztett tetőszerkezet nélkül, akkor már most érdemes gondoskodni árnyékolásukról – például egy minőségi napellenzővel. Ez a ponyvás árnyékoló nemcsak arra ideális, hogy biztonságosan és hatásosan fedjen akár nagyobb kiterjedésű kiülőket, hanem arra is, hogy feldobja egy kicsit a ház megjelenését, mondhatni otthonosabbá tegye az egész környezetet. A termék főként gyerekek esetén kifejezetten előnyös, de akkor is jó szolgálatot tehet, ha szeretjük a szabad levegőn élvezni a munka utáni pihenést vagy a nyári estéket.

A napellenzők ma már számos színben, méretben és a legkülönfélébb tokszerkezetekkel kaphatók, mozgathatók hajtókarral, de akár motorizált kialakítást is kaphatnak, amihez különféle szenzorok, fény- és szélérzékelők biztosíthatják az automatizált önműködő tulajdonságokat. Nagy előnye még, hogy nyáron a kapcsolódó helyiségek nyílászáróit is leárnyékolja, ezáltal sokkal kellemesebb belső komfortot biztosítva. Sőt mi több, függőleges napellenző toldalékokkal akár még teljes betekintés elleni védelem is elérhető vele, méghozzá kimagasló oldalirányú árnyékolás társaságában!

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!