Mi az a generálkivitelezés?

Szeretnénk építkezni, de megriaszt minket a sok teendő? A generálkivitelező majd leveszi a terhet a vállunkról!

Mindent a generálkivitelezésről

A magyar építőiparban a generálkivitelezés fogalma sokak számára még viszonylag újként hat, holott generálkivitelezők korábban is léteztek, csak főkivitelezőként ismertük őket. A főkivitelezőnek a munkakör tekintetében gyakorlatilag ugyanaz volt a feladata, mint a mai generálkivitelezőknek, avagy a megrendelővel kötött teljes körű szerződés részeként meghatalmazást kaphat az építtető részéről – annak saját elképzeléseire alapozva – az építkezés folyamatának A-tól Z-ig tartó kivitelezésére.

Ez sok esetben már a tervezést és az engedélyeztetést is magába foglalhatja, vagyis a generálkivitelező a különféle alvállalkozók összehangolásával egy új épületet hoz létre, avagy „generál” valamit. Innen eredeztethető a generálkivitelező, illetve a generálkivitelezés elnevezés, ami a fentiekben meghatározott módon az igények felméréstől indul, majd az engedélyek, a tervrajzok elkészíttetésén, valamint az épület tényleges felépítésén, illetve minőségellenőrzésén át a kulcs átadásáig tart.

Mi a generálkivitelező feladata?

Egy generálkivitelező feladata rendkívül összetett, hiszen minden stresszt, idegeskedést, telefonálgatást és egyeztetést levesz a megrendelő válláról. Ezeket a munkafolyamatokat ugyanis valakinek el kell végeznie ahhoz, hogy felépülhessen álmaink otthona, ergo azért, mert kiadtuk egy generálkivitelezőnek a tervezést és a házépítést, az még nem jelenti azt, hogy nem kell tervrajzot készíteni, vagy az építőanyag, esetleg egy alvállalkozó miatt aggódni. Csakhogy nem mi idegeskedünk, lévén ettől a sok stressztől kímél meg minket egy generálkivitelező úgy, hogy közben mindvégig rálátásunk van a munkafolyamatokra, az utolsó mozzanatig beleszólhatunk a tervdokumentációba, hovatovább mindvégig felügyelhetjük majd az építkezési munkálatokat is.

Mi az a generálkivitelezés

A generálkivitelezés tehát ezt a rengeteg folyamatot tömöríti annak érdekében, hogy a megrendelő csak elmondja az igényeit, majd pár hónap múlva a család, a munka, a barátok vagy a hobbik háttérbe szorítása nélkül átvehesse leendő otthonának a kulcsát. A munkafolyamatok koordinálása és összehangolása a kivitelező központi feladata lesz, aki mellé bizonyos esetekben társkivitelezők is társulhatnak abban az esetben, ha a megrendelő egyes munkafolyamatok – például fűtés, okosrendszer vagy villanyszerelés – kapcsán egy bizonyos vállalkozóhoz ragaszkodik. Ez a megoldás általában nem javasolt, mert rengeteg extra bonyodalmat okozhat mind a tervezés, mind a minőségellenőrzés tekintetében.

Mi a különbség a generálkivitelező és a fővállalkozó között?

A generálkivitelező feladatait nagyon gyakran összekeverik a fővállalkozó munkakörével, pedig a kettő között lényeges eltérések vannak. Míg ugyanis egy generálkivitelező felelőssége csak addig terjed, hogy a leendő épületet a tervdokumentációban lefektetett részleteknek megfelelően elkészíttesse, addig egy fővállalkozó felelősséggel tartozik azért is, hogy az általa elkészített épület minden elemében megfeleljen a szerződésben lefektetett paramétereknek.

Magyarul a szerződés szólhat csak az alapozásra vagy kizárólag a tetőszerkezet felhúzására is, miközben a legtöbb munkafolyamatot saját vállalkozásban készül, míg a generálkivitelező esetében nem egy részfolyamatot, hanem mindig egy kulcsrakész, berendezhető és beköltözhető házat kapunk eredményül.

Mi az a generálkivitelezés

A generálkivitelezéshez kapcsolódó munkaterületek

Bár vállalkozása válogatja, de a generálkivitelezés témakörébe általában minden munkaterület beletartozik, ami egy ingatlan teljes körű felépítéséhez és környezetének kialakításához szükséges, hiszen a kivitelező olyan alvállalkozókkal egyezteti a munkákat, akik képesek átültetni az igényeket a gyakorlatba.

Nagy általánosságban a generálkivitelezés magába foglal minden kőműves- és burkolói munkát – legyen szó csempézésről, járólapozásról, gipszkartonozásról vagy hőszigetelésről –, ezen felül festést, mázolást, épületgépészetet, villany-, víz- és gázszerelést, valamint az ácsmunkát és a tetőfedést. Ezen felül igény esetén asztalos munkálatok, hovatovább tereprendezés és kertépítés is tartozhat a generálkivitelező munkakörébe!

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!