Lakásautomatizálás 2019-ben, avagy a legjobb újdonságok az idén

Az elmúlt néhány évben az építőiparban egyre nagyobb szerepet kaptak a különféle automatizált megoldások, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy okosotthon ideája megvalósulhasson.

Miután teljesen hétköznapivá váltak környezetünkben az úgynevezett okoseszközök, ezért egyre többen igénylik az újépítésű ingatlanokban a különféle intelligens megoldásokat. Kapcsolódjanak ezek a fűtéshez, a világításhoz vagy éppen a telekommunikációhoz, egyre több gyártó fókuszál arra, hogy speciális eszközökkel tömje tele házainkat, melyek nemcsak önmagukban, hanem rendszerként működve is kiválóan megállják a helyüket.

A legtöbb kapcsolódó újdonság minden évben a Las Vegas-i CES expón mutatkozik be a nagyvilág előtt, és nem volt ez másként idén sem, így a nagy technológiai eseményen bejelentett újdonságok alapján elkészítettünk egy összeállítást azokról a termékekről, melyek 2019-ben a legfontosabb okosotthonos trendeket képviselik. Hogy melyek ezek?

Google Asszisztens

Kétség sem férhet hozzá, hogy ma már egyetlen okosotthonból sem hiányozhatnak a digitális asszisztensek. A tengerentúlon az Amazon Alexája vagy az Apple Sirije például egyre több háztartásban bukkan fel, de Európában úgy tűnik, hogy inkább a Google megoldásai terjedhetnek majd el. Ezzel pedig hosszabb távon talán jobban is járunk, hiszen a keresőóriás a CES 2019-en bemutatta, hogy mire képes már most a Google Asszisztens névre keresztelt eszköz.

Azon túl ugyanis, hogy a digitális segéd a hangutasítások alapján szinte bármilyen internetes keresésben segítséget nyújthat, és képes vezérelni a vele összekötött eszközöket – zenelejátszók, televíziók, számítógépek –, egy sor olyan hasznos újdonságot is kapott a Google részéről, melyek a jövőben rendkívül nagy hasznunkat szolgálhatják egy okosotthon kialakításakor.

Ilyen például a Google Asszisztens újonnan prezentált tolmács módja, mely a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás útján képes lesz arra, hogy fordítóeszközként, egyfajta tolmácsgépként szolgáljon két ember számára. Ennek az előnyét kifejezetten a hotelek vagy a szálláshelyek élvezhetik majd, de néhány külföldi rokon vagy ismerős látogatásakor is alaposan megkönnyítheti a dolgunkat, pláne hogy a fordító már most 27 különböző nyelven tud, hovatovább a magyar is a támogatottsági listán szerepel. Ez az Amazon Alexájához mérten jelentős előny, hiszen az eszköz mindössze három nyelvet ismer és támogat jelenleg, ha fordításról van szó.

Hogy a Google Asszisztens milyen hasznos kiegészítővé válhat otthonunkban, azt kitűnően megmutatja a szintén a CES 2019-en bemutatott Google Assistant Connect megoldás, ami lehetőséget ad arra, hogy más eszközöket vértezhessünk fel az okos kiegészítő tulajdonságaival. Ezeknek nem kell feltétlenül Google-termékeknek lenniük, de a gigavállalat bemutatott például egy aprócska, nagyjából bankkártya méretekkel rendelkező kijelzőt, amire beállítások függvényében közvetíthetünk időjárás jelentést, aktuális híreket vagy éppen forgalmi információkat.

Hasonlóval kísérletezett már az Amazon is, amikor egy az Echo asszisztenssel összekapcsolható faliórát dobott piacra, de ebben az esetben a fejlesztők nincsenek korlátozva, ezáltal gyakorlatilag bármilyen kapcsolódó eszközt felvértezhetnek intelligens megoldásokkal, legyen szó automatizálásról, információközvetítésről vagy éppen szórakoztatásról.

Lenovo Smart Watch

Bár a digitális segédek mindig megmondják a pontos időt, de azért ennek ellenére is lényeges lehet, hogy legyen egy valódi óra otthonunkban. Ha pedig óra, akkor legyen már az okosóra, a Lenovo ugyanis a CES 2019-en nagyszerű időállomásokat mutatott be különösebb megkülönböztető név vagy jelzés nélkül. Az eszköz egészen hasonló az Amazon Echo Spothoz, csak a kínai gyártó nem tett bele kamerát, ami az említett rivális népszerűségét meglehetősen visszavetette, hiszen ki szeretne például a hálószobában egy folyamatosan őrködő, adattovábbításra alkalmas kamerás eszközt tudni?

A Lenovo okosórája bár önmagában is kiválóan működik, azonban képes kapcsolódni például a Google Asszisztenshez, ezáltal megjeleníthet aktuális híreket, időjárást, naptárat, de adhat forgalmi tájékoztatót, hovatovább akár egy videós hívás képét egyaránt megjelenítheti. Ennek ellenére önmagában nem alkalmas videó lejátszására, sőt fotók nézegetésére sem, de zenét hallgatni tudunk vele, hovatovább olyan alapvető funkciók sem maradtak ki belőle, mint az ébresztő. Kombinálhatósága sokszínű, akár információs műveletközpont is kialakítható vele, hiszen irányíthatók általa az automatizált világítási rendszerek, sőt a távoli működtetésre alkalmas termosztátok szintén kalibrálhatók az eszköz révén.

Whirlpool Connected

Noha sokak szerint már-már túlontúl jövőbemutató, de a Whirlpoool valami olyan dolgot valósított meg az intelligens konyhai eszközök világában, ami azért egyáltalán nem nevezhető hétköznapinak. A Whirlpool Connected eszköz alapja egy KitchenAid Smart Display, vagyis gyakorlatilag egy hő- és vízálló okoskijelző, ami például egy beépített sütő ajtaja is lehet, érdekessége pedig, hogy megannyi folyamatot vezérelhetünk róla az automatizálás mellett.

Azon túl ugyanis, hogy csatlakoztatható a Google Asszisztenshez, képes megjeleníteni a sütési- és főzési időket, a Yummly nevű alkalmazással való kompatibilitás jóvoltából pedig akár interaktív recepteket is lapozgathat nekünk, ami a konyhában elég hasznos megoldás, pláne ha szó szerint nyakig lisztesek vagyunk.

Sütőablakként alkalmazva egyébiránt az egész üvegfelület egy nagy kijelzőként funkcionál, ezáltal átlátszó mivolta ellenére képes a kiterjesztett valóság funkcióját alapul véve megjeleníteni szinte bármit, legyen az recept, internetes oldal vagy éppen egy videó. Sőt mi több, a sütőhöz kapcsolódó kijelző egy kamerát is kapott, de nem azért, hogy minket figyeljen főzés közben, sokkal inkább azért, hogy megnézze a sütőbe tett ételeket, hiszen felismerésükkel – ami természetesen mesterséges intelligenciával történik – képes automatikusan beállítani a sütés idejét és hőmérsékletét.

Netatmo Smart Video Doorbell

A Netatmo mindig is az élen járt a különféle intelligens biztonsági megoldások terén, és a CES 2019-en is sikerült bemutatniuk egy olyan érdekességet, ami sokak életét megkönnyítheti, ha nem szeretne például hívatlan vendégeket fogadni. Bár rengeteg gyártó mutatott be úgynevezett okoscsengőket, a Netatmo terméke azonban nemcsak a tudása miatt járt az élen, hanem a kapcsolódó szolgáltatások terén is, melyeket teljesen ingyen kínáltak, míg a hasonló kategóriában indulók mindegyike előfizetéshez köti ezeket.

Az okoscsengő lényege, hogy nemcsak képes jelezni, ha valaki érkezett hozzánk, hanem egy képmegjelenítésre alkalmas eszköz társításával a beépített kamera akár valós idejű képet is közvetíthet, miközben microSD kártyával, vagy Dropbox integrációval rögzíthetők bizonyos felvételek. Ha tehát nem vagyunk otthon, az üzenetrögzítőhöz hasonlóan láthatjuk, kik jártak az ajtónk előtt – ismerősök akár üzenetet is hagyhatnak –, így az illetéktelen behatolókról is jó minőségű felvételek rögzülhetnek.

Az okoscsengő lényege, hogy nemcsak képes jelezni, ha valaki érkezett hozzánk, hanem egy képmegjelenítésre alkalmas eszköz társításával a beépített kamera akár valós idejű képet is közvetíthet, miközben microSD kártyával, vagy Dropbox integrációval rögzíthetők bizonyos felvételek. Ha tehát nem vagyunk otthon, az üzenetrögzítőhöz hasonlóan láthatjuk, kik jártak az ajtónk előtt – ismerősök akár üzenetet is hagyhatnak –, így az illetéktelen behatolókról is jó minőségű felvételek rögzülhetnek.

GE C

Ma már egyenesen pimaszság okosotthonnak nevezni egy ingatlant intelligens világítási rendszerek nélkül. Erre kínál most egy kis túlzással forradalmi megoldást a GE által gyártott, egyszerűen csak C terméknév alatt emlegetett okos alternatívája, melynek a legnagyobb előnye az, hogy kitűnő-, sőt kibővített alternatívát biztosít a Philips által megálmodott Hue- nak. A GE C egy komplett okosrendszert ad azoknak, akik automatizált világításra vágynak, ehhez pedig nemcsak intelligens izzókat, hanem hasonló jelzővel illethető kapcsolókat, sőt mozgásérzékelőket is felvonultatott a gyártó, ezáltal kalibrálható, hogy a szisztéma a szobában való mozgás ellenőrzésével dinamikusan fel- és lekapcsolja a villanyt és így tovább.

Legnagyobb előnye, hogy a GE sokkal olcsóbban tudja adni szisztémáját, mint a Philips, miközben csatlakoztató a legismertebb otthoni digitális asszisztensekkel, így az Amazon Alexával, a Google Assisztenssel, sőt még a Sirivel is kompatibilis. Ennek megfelelően lehetőségünk nyílik arra, hogy egyszerű hangutasítással kapcsoljuk helyiségenként az izzókat, illetve szabályozzuk azok fényerejét. Bár az izzófelhozatalban a Philips egyelőre az élen jár, de a GE is folyamatosan fejleszti termékeit, így a színes fényforrások már most elérhetők a kínálatban, terveik szerint pedig az idei évben további formájú, foglalatú és teljesítményű izzókhoz juthatnak hozzá a vásárlók.

LaMetric Sky

A LaMetric Sky elsőre talán nem tűnik jelentős újdonságnak az okosotthonok világában, hasznosnak pedig végképp nem, pedig a gyártó által megálmodott színváltós LED-ekre épülő fali panel egy igencsak közkedvelt és népszerű újdonság lehet. A termék érdekessége, hogy míg a konkurensek kizárólag három- vagy négyszögletű modelleket mutattak be, addig a LaMetric lényege az, hogy bár itt is háromszögletű LED-paneleket találunk, de egymáshoz illesztett formában.

Egy nagy megjelenítő legfeljebb 32 kisebb panelből állhat, melyek mindegyike felvehet eltérő, de egységes színt is, ami több szempontból lehet igazán előnyös. Bár gyakorlati haszna aligha van, a világítástechnológia tekintetében azonban rendkívül egyedi és takarékos megoldást kínál. Az alacsony fogyasztású LED panelek miatt ugyanis nagyon sajátos fényjátékot vetíthetünk általa a falra, amit maximálisan az aktuális hangulatunkhoz tudunk igazítani.

A kalibrálható fényerő jóvoltából teremthetünk sejtelmes félhomályt egy meghitt vacsorához vagy némi romantikához, de jelentős fényforrássá is tehetjük a világosabb színek előtérbe helyezésével. Megjelenése hihetetlenül modern, túlzás nélkül futurisztikus hatást kelt a lakás falai között, miközben színei a napszakokhoz igazíthatók, de akár okostelefonnal is módosíthatók, a határ a csillagos ég.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!