Így válasszunk generálkivitelezőt 2022-ben

A megfelelő generálkivitelező kiválasztása nagyon fontos annak érdekében, hogy valóban álmaink ingatlanja épülhessen fel.

Generálkivitelező-választás 2022-ben

Egy generálkivitelező kiválasztására mindig óriási figyelmet kell szentelnünk abban az esetben, ha saját ingatlant szeretnénk felépíteni A-tól Z-ig. Ez egy rendkívül összetett, hosszadalmas folyamat, amihez kapcsolódóan nagyon fontos, hogy minden munka a lehető legjobb kézben legyen. Egy jó generálkivitelező ugyanis bár pénzbe kerül, de segítsége garantáltan megfizethetetlen lesz abban az esetben, ha megfelelő szakembert választunk hozzá.

Ilyenkor lehetőségünk nyílik megtapasztalni a stresszmentes építkezés varázsát, amit önerőből biztosan nem tudnánk elérni. A Home Invest generálkivitelezés szolgáltatásának részeként például mindent megteszünk azért, hogy a megrendelőkre a lehető legkevesebb teher háruljon, így gyakorlatilag csak a papírok aláírásával és a minőség ellenőrzésével kell foglalkozniuk, miközben családi életük és karrierjük zavartalan mederben folyhat tovább.

Hogy 2022-ben milyen szempontokra kell odafigyelnünk a megfelelő generálkivitelező kiválasztása előtt? Az alábbiakban ezeket vettük sorra!

Legyen megfelelő kapcsolatrendszer és háttér

Az elmúlt hónapok során az építőipar óriási válságba került. Teljesen kiszámíthatatlanná váltak például az árak, gyakran napi szinten változnak az ajánlatok, de még ennél is komolyabb problémát jelent bizonyos építőanyagok állandó vagy időszakos hiánya. Ezt csak úgy lehet megfelelően áthidalni, ha a generálkivitelezőnek megfelelő kapcsolatrendszere van, aminél nemcsak arra kell odafigyelni, hogy megbízható alvállalkozók legyenek a képben.

Bár utóbbi is nagyon fontos – és erről nemsokára bővebben írunk majd –, azonban itt és most inkább arra gondolunk, hogy a kivitelező legyen például kapcsolatban vagy szerződésben egy építőanyag-kereskedéssel. Lényeges, mert így sokkal kiszámíthatóbb, tervezhetőbb lesz megannyi munkafolyamat, illetve egy komplett beruházás esetén időben el lehet különíteni a szükséges építőanyagokat. Ennek köszönhetően elkerülhetők a nagyobb árkülönbségekből fakadó gondok, illetve az olyan problémák is, minthogy a kivitelezés kellős közepén elfogy a cement, esetleg a falazóhabarcs.

“Egy

Lényegesek az állandó alvállalkozók

Miután az imént már említettük, hogy egy jó generálkivitelező esetén fontos a megfelelő vállalkozói háttér, ezért érdemes rögtön szóba hozni az alvállalkozók kérdését is. A legtöbb generálkivitelező úgy dolgozik, hogy ő maga leginkább csak a munkát szervezi, az elképzeléseket fésüli össze, az egyes munkafolyamatokat pedig bejáratott alvállalkozók végzik el, akik garanciát vállalnak a kivitelezésért. Ebben a folyamatban semmi meglepő nincsen, azonban így is érdemes odafigyelni!

Lényeges ugyanis, hogy a generálkivitelező meg tudja nevezni az alvállalkozókat az egyes munkálatokra – természetesen előfordulhat, hogy saját maga végzi a legtöbb kivitelezést, vagy egy jelentős részét –, és azok megbízható, tapasztalt szakemberekből álljanak. Fontos továbbá az is, hogy a kivitelezőnek legalább bizonyos, mondhatni kényesebb hiányszakmák esetén legyen alternatívája, ami sokszor nemcsak a rossz munkavégzés miatt lehet lényeges, hanem azért is, hogy ne csússzon a munka befejezése azért, mert bizonyos folyamatokra nincs megfelelő szakember vagy brigád.

A tapasztalat és a referencia is fontos

Nyilvánvalóan nem lehet elmenni szó nélkül egy generálkivitelező választásakor a tapasztalat és a referencia mellett sem. Noha elképzelhető, hogy egy kezdő kivitelezőnek is sikerül sikeresen megvalósítania az álmainkat, azonban sokkal nagyobb a valószínűsége a sikernek, ha van már némi referencia és tapasztalat a háttérben. Ennek az oka ugyanis, hogy egy generálkivitelező munkája elképesztően összetett, nagyon sok szervezést és összehangolást igényel, így néhány befejezett ingatlanból rengeteget lehet tanulni.

Amennyiben ez hiányzik, az sok esetben a munka csúszását és elakadását jelentheti, és sem neki, sem a vállalkozóknak, de még inkább a megrendelőnek nem túl kellemes. Egy generálkivitelezőnek tehát át kell látnia a teljes munkafolyamatot, menedzselni az egymás után-, illetve egymásból következő és egymásra épülő teendőket, de az állandó minőség-ellenőrzés mellett az is lényeges, hogy tudja, mikor kell beavatkozni és módosítást kérni. Ez tapasztalat nélkül nem megy.

“A

Ha a generálkivitelező maga végzi a munkát

Amennyiben olyan generálkivitelezőt választunk leendő otthonunk kivitelezésére, aki saját maga gondoskodik majd az egyes folyamatokról, azaz saját brigáddal rendelkezik, akkor nagyon fontos lesz odafigyelni néhány lényeges szempontra. Nem feltétlenül neveznénk ezt kockázatosabb választásnak, mint azt a módszert, amikor valaki kiadja a munkát alvállalkozóknak, de sajnos gyakrabban előfordul, hogy bizonyos munkafolyamatokat ilyenkor olyan emberek végeznek, akik nem rendelkeznek elég képzettséggel vagy gyakorlattal.

Emiatt az első és legfontosabb, hogy a generálkivitelező mellett ilyenkor megfelelő képzettséggel ellátott szakemberek dolgozzanak, akik gyakorlatot is szereztek már a múltban, és nemcsak a vizsgafeladat teljesítésekor falaztak vagy burkoltak utoljára. Ez nemcsak a látványosabb munkálatoknál, így például a festésnél és a hidegburkolásnál lehet fontos, hanem például már az alapozáskor is lényeges lehet, hiszen egy rosszul lefektetett fundamentum később komoly gondokat okozhat, az egész ingatlan lakhatatlanná válhat tőle, és problémája egy átadáskor nem feltétlenül látható.

Ezen felül az is sokat elárul egy saját brigádokat foglalkoztató generálkivitelezőről, hogy mekkora eszközpark van a birtokában. Ez egyrészt sokkal olcsóbbá teszi a munkát, hiszen egy munkagép kibérlése – például egy tereprendezéshez vagy alapásáshoz – igencsak meg tudja növelni a költségeket. Amennyiben azonban egy ilyen eszköz a kivitelező rendelkezésére áll, méghozzá megfelelő kezelőszemélyzet társaságában, akkor az építkezés költségei jelentős mértékben csökkenthetők.

Figyeljünk oda a szavatosságra és a garanciára

Amelyik generálkivitelező nem vállal szavatosságot és garanciát a munkájára, azt az esetek többségében jobb elengedni és másikat választani helyette. A tapasztalatok szerint nincs, vagy nagyon ritka az olyan építkezés, ahol utólag nem kell javítani vagy korrigálni valamit. Ez nem katasztrófa, ez nem egyedi eset, ezzel sajnos számolni kell, hiszen az ingatlant emberek építik, és az emberek olykor – gyakran rajtuk kívülálló okokból kifolyólag is – követhetnek el hibákat. Bizonyos munkafolyamatok ugyanis sokszor kapkodva készülnek, a száradási idők gyakran csak néhány esetben vannak betartva és így tovább.

“A

Emiatt rendkívül lényeges, hogy az a generálkivitelező, akire rábízzuk az építkezést, mindig vállaljon garanciát a munkájára. Az esetek többségében nincs rá szükség, vagy csak apróságok miatt, de néhány alkalommal előfordulhat, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy-egy hiba megjelenésekor. Amennyiben a kivitelező szavatosságot vállalt a munkájára, akkor ettől egy ideig biztosan nem kell tartanunk!

A személyes benyomás is fontos

Végül, de nem utolsó sorban egy örök igazság: a megfelelő generálkivitelező nemcsak a fenti pontokat teljesíti, hanem mindemellett a személyes találkozó során is olyan benyomást kelt, ami megbízhatóságot sugall. Legyen közvetlen, elérhető, segítőkész, és segítse álmaink megvalósítását, ne próbálja meg módosítani elképzeléseinket. Ezek nagyon fontos tulajdonságok, amelyekre érdemes odafigyelni a választáskor!

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!