Így készül a kulcsrakész ház egy generálkivitelezővel

Hogy miként lesz kulcsrakész házunk egy generálkivitelező segítségével? Lássuk a komplett folyamatot!

A generálkivitelezés menete

Mint arról korábban már több cikkünkben is írtunk, a generálkivitelezés alaposan megkönnyíti azoknak a dolgát, akik az építőipar alaposabb ismerete nélkül, gyorsan és buktatóktól mentesen szeretnének maguknak saját házat építeni. Akinek azonban még nem volt dolga korábban generálkivitelezővel, az bizonyára nem látja át teljesen, milyen folyamatok is mennek végbe, miközben egy kulcsrakész ház elkészül.

Ezért az alábbiakban sorra vettük azokat a pontokat, melyek kulcsfontosságúak a generálkivitelezés során, de nem feltétlenül csak a generálkivitelező feladatai közé tartoznak. Sok esetben a megrendelő például nem kér segítséget a telekválasztáshoz, kész tervekkel érkezik, esetleg csak bizonyos munkafolyamatokban szeretne komplett kivitelezői segítséget kérni.

A Home Invest generálkivitelezői szolgáltatását éppen ezért úgy állítottuk össze, hogy a lehető legrugalmasabban tudjunk ügyfeleink rendelkezésére állni már egészen attól a ponttól, hogy megfogalmazódott bennük: saját házat szeretnének maguknak. Lássuk, hogy a generálkivitelezés során milyen lépések várnak majd ránk.

A generálkivitelező a telekvásárlásban a legtöbbször nem vesz részt

Fontos eloszlatni egy általános tévhitet a generálkivitelezés kapcsán, hiszen rengetegen úgy veszik igénybe ezt a szolgáltatást, hogy már eleve a telekvásárlást is szeretnék rábízni a kivitelezőre, csakhogy ezt a részt minden megrendelőnek magának kell elvégeznie. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a leendő tulajdonosoknak kell tudniuk, hogy az adott környezet, a szomszédok, a környező szolgáltatások mennyisége és elérhetősége vagy csak egyszerűen a táj, a megközelíthetőség megfelel-e majd hosszabb távon az elvárásaiknak.

“A

Természetesen közel sem arról van szó, hogy egy megbízott generálkivitelező nem segít a megfelelő telek kiválasztásában. Alapvetően ma már a telekárak is nagyon magasak, de valójában ezen nem szabad spórolni, hiszen a megfelelő környezet legalább annyira lényeges hosszabb távon, mint az, hogy egy megfelelő minőségű és komfortszintű házba költözhessünk néhány hónapon belül.

A generálkivitelező erre felhívja majd a figyelmet, segít a döntésben, kiemeli azokat a tulajdonságokat, melyek nekünk talán eszünkbe sem jutottak volna. Ha még nincs generálkivitelezőnk, érdemes elolvasni telekválasztási tanácsadónkat, ahol a legfontosabb kérdéseket kivétel nélkül érintettük.

A tervezés a generálkivitelező egyik legfontosabb feladata

Sokan nem szentelnek neki túl nagy figyelmet, pedig az egész építkezés, a teljes végeredmény azon áll vagy bukik, hogy milyen tervek születnek leendő otthonunkhoz. Ebben pedig már a generálkivitelező is nagyon fontos szerepet vállal, illetve nekünk szintén ki kell vennünk belőle a részünket, hiszen meg kell határoznunk leendő otthonunk összes fontos paraméterét, és oda kell figyelnünk olyan alapvetésekre is, minthogy merre nyílnak az ajtók, lesz-e elég hely, elég fény az egyes helyiségekben és így tovább.

“Tervezéssel

Kicsit sem túlzunk, ha azt állítjuk, hogy lehetetlen önerőből olyan házat megtervezni, ahol nincs hiba, és éppen ezért lesz fontos egy gyakorlott generálkivitelező segítsége, aki a tervezésben hasznos tanácsokat ad, és egyfajta szűrőként viselkedik az ötletek kapcsán. Ennek megfelelően nemcsak a ház külső megjelenését, hanem belső kialakítását, illetve annak megvalósíthatóságát egyaránt ellenőrzi, hiszen nagyon fontos összehangolni a tulajdonosok elképzeléseit a megépíthető technológiákkal.

A tervezés során dőlnek majd el leendő otthonunkkal kapcsolatban a legalapvetőbb igények is. Olyan apróságokra is kiterjed itt a lista, minthogy milyen fűtésrendszer kerüljön a házba, milyen nyílászárókat szeretnénk viszontlátni az egyes helyiségekben vagy éppen milyen színűek legyenek a villanykapcsolók és hol helyezkedjenek el a konnektorok. Ezek alapján születhetnek meg a végleges tervek.

A kész terv alapján születik az árajánlat

Mielőtt szerződünk egy generálkivitelezővel, a korábban felvázolt tervek alapján mindig ad nekünk egy árajánlatot, ami rendszerint egy többoldalas dokumentáció lesz arról, hogy az egyes munkafolyamatok, az egyes szintek és szakaszok pontosan mekkora összeget képviselnek majd. Természetesen itt nem kerül minden egyes apró csavar és minden zsák cement feltüntetésre, de a generálkivitelezők többsége igyekszik olyan átfogó árajánlattal szolgálni, ami még a laikusok számára is érthető lesz.

“Árajánlat

Nagyon fontos, hogy ragaszkodjunk a mindenre kiterjedő, alapos árajánlathoz, hiszen a kivitelezés során a legtöbbször ez alapján dolgoznak majd a brigádok. Bár nem mi irányítjuk a munkát, nem mi idegeskedünk a minőség, a megvalósulás kapcsán, ha viszont az árajánlatból kimaradt például, hogy a fürdőbe sarokkád kerül és nem zuhanyzó, akkor nagyon nehéz lesz menet közben problémás lehet az éppen aktuális alvállalkozót meggyőzni arról, hogy mi másként egyeztünk meg korábban a generálkivitelezővel.

Ezért az árajánlat a tervezéssel együtt rendkívül fontos része a generálkivitelezői szolgáltatásnak. Mi a Home Investnél óriási figyelmet fordítunk arra, hogy ügyfeleink mindenre kiterjedő árajánlatot kaphassanak, hogy a későbbiekben ebből ne lehessen semmi félreértés.

Az elfogadott árajánlatot a kivitelezés követi

Ha a megrendelő úgy dönt, hogy elfogadja a generálkivitelező által kiállított árajánlatot, akkor megkezdődhet a konkrét kivitelezés, avagy az építkezés egyik legfontosabb, leglátványosabb mozzanata. Ha mindenre odafigyeltünk, ha kellő alapossággal jártunk el korábban, akkor a generálkivitelezőnek köszönhetően nekünk csak hátra kell dőlni, és élvezni leendő otthonunk felépülését, méghozzá az egyes munkafolyamatok ellenőrzése mellett. Utóbbi fontos lehet, ellenben megfelelő generálkivitelező mellett elhanyagolható, hiszen a garancia csak akkor lesz kifizetődő, ha megfelelően magas minőségben zajlik a munkavégzés.

“A

A kivitelezéshez kapcsolódóan azonban alapvetően nincs más teendőnk a fizetésen kívül. A generálkivitelezés, illetve az építkezés ellenértékét a szerződésben meghatározott ütemezés alapján kell fizetni, vagyis bizonyos munkafolyamatok elkészülését követően rendezni kell az addigiakat.

Bár rengeteg intelmet lehetne írni arról, hogy mire figyeljünk oda, miközben leendő otthonunk felépül, valójában azonban a korábban elfogadott tervek és árajánlat alapján történik minden munkafolyamat. Ellenőrizni tehát fontos a munkálatokat vagy az egyes fázisokat, de maga a generálkivitelező is pontosan ezt teszi majd, hogy a lehető legjobb minőséget kaphassuk a pénzünkért, és nyugodtan élvezhessük az építkezés folyamatát.

Az ingatlan átvétele

Néhány hónappal az alap kiásását követően eljutunk oda, hogy a generálkivitelező közbenjárásával leendő otthonunk elkészült, átadásra kész. Az átvételre csak akkor kerülhet sor, ha a megrendelő a ház minden pontját ellenőrizte, és mindennel kapcsolatban elégedett, nem talált hibát. Probléma esetén jegyzőkönyvet kell írni, és átadni azt a generálkivitelező számára, aki majd intézi a megfelelő brigáddal vagy alvállalkozóval a javítási teendőket.

“A

Amennyiben az ingatlan átvételre alkalmas, ezt aláírásunkkal és az utolsó részlet kifizetésével tudjuk lezárni, azonban itt még nem ér véget a teendőnk, hiszen a használatbavételi eljárást mindig a tulajdonosnak, azaz nekünk kell indítanunk ahhoz, hogy beköltözhessünk. Ezzel záródik az építkezés folyamata, amit már csak berendezés, a finomhangolások követnek.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!