Hasznos tanácsok, ha 2022-ben építkeznénk

Új házat építenénk, de nagyon bizonytalanok vagyunk? Aktuális cikkünkben adunk néhány segítő jellegű tanácsot.

Hasznos tippek építkezőknek

Igencsak háborgó vizeken van már hosszú hónapok óta az építőipar, ami nemcsak Magyarországra, hanem a külföldi piacra egyaránt jellemző, így kifejezetten kemény fába vágja a fejszéjét az, aki most szeretne saját házat építeni magának. Sőt, már egy felújítás is komoly gondokat okozhat az építőanyagok hiányából-, illetve a folyamatosan növekvő árakból fakadóan. Ez különösen annak fényében okozhat fejtörést, hogy egy átlagos családi ház felépítése rendszerint mindig több hónapig elhúzódhat, bizonyos esetekben akár évekig is.

Márpedig ennyi idő elegendő ahhoz, hogy jelentős változások következzenek be az építőiparban, ezért gyakorlatilag évről-évre frissítenünk kell a tudásunkat és a hozzáállásunkat abban az esetben, ha szeretnénk a legtöbbet vagy a legjobbat kihozni a pénzünkből. Lássuk az alábbiakban, hogy mi okozza 2022-ben a legnagyobb kihívásokat, ha építkezésbe fogtunk, és mire érdemes odafigyelnünk a leginkább.

A szakemberhiány az egyik legnagyobb probléma az idén

Talán meglepően hangozhat a jelenlegi helyzetben, de egy építkezés során manapság a szakemberek hiánya okozza a legnagyobb problémát. Még mindig rengeteg kivitelező és vállalkozó szenved attól, hogy megfelelő szaktudással és ami talán még fontosabb, kellő gyakorlattal rendelkező dolgozókkal töltse fel állományát, hiszen a jó szakemberek többsége már nyugaton dolgozik, hiszen míg a kivitelezési költségek már ottani színvonalon mozognak, egy kőműves vagy egy burkoló otthon még mindig nincs annyira megfizetve, mint Nyugat-Európában.

“Az

Emiatt gyakorlatilag a magánszektorban óriási harcok folynak azokért a brigádokért és vállalkozásokért, akik megfelelő mennyiségű és minőségű szakemberekkel vállalnak munkákat. Nagyon jellemző, hogy ők már hónapokra, néhányan évekre előre le vannak kötve, így ha lenne is pénzünk otthonunk felépítésére, gyakorlatilag nem találunk majd senkit sem, aki belátható időn belül vállalni tudná a munkát. Ez kifejezetten komoly probléma, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja, hogy egyre gyakrabban még azok a brigádok is nagyobb cégeknek dolgoznak be – a biztosabb megélhetés vagy a jobb pénzek miatt –, akik eddig inkább saját megrendeléseket teljesítettek.

Az építőanyagok ára és elérhetősége is komoly gondokat okoz

Általános probléma továbbá, hogy nemcsak szakemberekből van óriási hiány Magyarországon, hanem az építőanyagokból is. Az utóbbi hónapokban felborult egyensúlyt még mindig nem sikerült maradéktalanul kihevernie az építőiparnak, így bizonyos termékekből továbbra is sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat, ami egyre több beruházást tesz parkolópályára, vagy okoz nehézséget vele kapcsolatban a munka emberi időben történő befejezése. Ennek köszönhetően még akkor sem nyugodhatunk meg maximálisan, ha sikerült kivitelezőt találnunk, hiszen azt senki sem tudja megjósolni, hogy néhány hónap múlva lesz-e például elegendő cement vagy falazóhabarcs az építkezés elkezdéséhez, illetve befejezéséhez.

“Sajnos

A legrosszabb azonban, hogy ez a bizonytalanság ahelyett, hogy javult volna az elmúlt hónapokban, inkább tovább mélyült, ami egyre több embernek veszi el a kedvét az építkezéstől vagy a felújítástól – természetesen nem véletlenül. Jelenleg még a szakértők sem látják, hogy hol, mikor és hogyan lehet majd vége ennek az egésznek, hiszen hosszabb távon a bizonytalanság semmi jóra nem vezet, éppen ellenkezőleg, az egész építőiparra még negatívabb hatást gyakorolhat.

Egy generálkivitelezővel a legtöbb problémát elfelejthetjük

Hasznos tanácsokat ígértünk, de eddig csak problémákat soroltunk fel, így itt az ideje, hogy adjunk egy olyan útravalót, ami sokak számára megkönnyítette a múltban is a házépítés folyamatát, a jelenlegi helyzetben pedig gyakorlatilag az egyetlen olyan alternatíva, ami stresszmentessé teheti a kivitelezést. Ez nem más, mint egy generálkivitelező felfogadása, illetve bevonása az építkezésbe. A Home Invest generálkivitelezés szolgáltatása például építkezés, bővítés és felújítás esetén is biztosítja, hogy a megfelelő hátteret nyújtsa a megrendelők számára mind a szakértelem, mind a határidők tekintetében.

Hogy miben tud segíteni egy generálkivitelező a fenti problémák kapcsán? Először is egy generálkivitelezőnek bejáratott vállalkozói köre – bizonyos esetekben saját brigádja van –, akik a megfelelő időpontban a rendelkezésünkre állnak ahhoz, hogy különösebb csúszás nélkül el tudjon kezdődni az építkezés. Az időfaktor mellett azonban lényeges kiemelnünk még, hogy itt a szakemberhiány sem okoz majd problémát, a munkafolyamatokhoz mindig elérhető lesz a megfelelő szaktudású és képzettségű személyzet.

Egy jó generálkivitelező ráadásul nemcsak a brigádot tudja biztosítani az építkezéshez, hanem legalább egy építőanyag-kereskedéssel is kapcsolatban van, ami a jelenlegi helyzetben különösen fontos. Ezzel ugyanis biztosított, hogy az adott időpontban mindig a rendelkezésünkre áll majd a megfelelő mennyiségű és minőségű építőanyag.

Egy műszaki ellenőr is sokat segíthet

Hogy miként válasszunk telket vagy hogyan próbáljuk meg átpasszírozni álmaink otthonát az építészen, az tulajdonképpen mit sem változott az elmúlt néhány évben, ugyanazokkal a nehézségekkel kell szembenézniük az építkezőknek 2022-ben is. Ami azonban nagyobb figyelmet érdemel, az a műszaki ellenőr személye. Sokan nélküle állnak neki építkezni, ami nagy hiba. Sok generálkivitelező ellátja egyben ezt a feladatot is, vagy biztosít saját műszaki ellenőrt, de amennyiben nem lenne, mindenképpen fogadjunk egyet.

“A

Ennek az oka, hogy az ellenőr a nevével ellentétben nemcsak a munka minőségét figyeli folyamatosan, hanem egyfajta szakértői és tanácsadói szerepet is betölt már az első pillanatoktól kezdve. Olyan ő az építkezés folyamatában, mint egyfajta mentor, akihez bármilyen kérdéssel fordulhatunk az építkezés során. Nem tudunk dönteni a tető héjazata kapcsán? Hová kerüljön a vízóra akna? Megfelelő hőszigetelést választott a kivitelező? Csak néhány kulcsfontosságú kérdés, amelyekre mi a legtöbbször nem, de egy műszaki ellenőr mindig tudja a választ.

Az energetikai követelmények nagyon megnehezíthetik az építkezést

Egy új ház építése azért különösen problémás 2022-ben, mert a kész épületnek tonnányi energetikai követelménynek kell megfelelnie. Az EU szabályozásai és a klímaválság miatt ezen a téren egyre nagyobb lesz a szigorúság, így ha már most teljesíthetetlennek tartunk bizonyos értékeket – többségük szerencsére nem az –, akkor inkább ne is kacérkodjunk az építkezés gondolatával, mert a jövőben csak további szigorítások várhatók – és ez egy nagyon fontos tanács.

“Manapság

A szigorítások pedig jellemzően további drágulásokat eredményeznek, hiszen egy korszerű fűtési és hűtési rendszer legalább kétszer annyiba kerül manapság, mint a néhány évvel ezelőtt alkalmazott technológiák, miközben az extrán szigetelt megoldások és az egyéb tényezők fokozatosan emelik majd az építkezés költségeit. Amennyiben tehát azért toljuk a beruházást, mert néhány év múlva talán ismét csökkennek az árak, akkor rossz taktikát folytatunk, a legoptimistább számítások szerint is maximum stagnálás várható.

Építkezés vagy felújítás?

Állandó kérdés, ha valaki építkezésbe kezd, hogy egy használt ingatlan megvásárlása és felújítása nem lenne inkább költséghatékonyabb? Ha a 2022-es viszonyokat vesszük alapul, akkor a válasz határozott igen, egy régi házat kevesebb pénzből ki lehet csinosítani és gyorsabban lakhatóvá lehet tenni, de ne felejtsük el, hogy az attól még egy régi ház marad, amire a későbbiekben folyamatosan költenünk kell.

Ezen felül a szakember- és építőanyaghiány folyamatos problémákat okoz majd a folyamat során, így ha nem tudjuk mi magunk végezni a legtöbb munkát, akkor érdemes lehet inkább fontolóra venni az új ház építését, hiszen hosszabb távon nem kizárt, hogy jobban jövünk majd ki belőle az anyagiak tükrében.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!