Hasznos tanácsok, ha 2020-ban építenénk új házat

Egy saját ingatlan felépítéséhez minden esetben óriási elhatározás szükséges.

Életünk egyik legnagyobb vállalkozásához ugyanis rengeteg kérdésre kell válaszolnunk, nagyon sok esetben dönthetünk rosszul, miközben anyagilag hosszú évtizedekre elkötelezzük magunkat, kitéve családunk egzisztenciális nyugalmát a bankok és a gazdasági berendezkedés szeszélyeinek. Amennyiben azonban mégis úgy hozza a sors, hogy új házra van szükségünk, és ez a pillanat éppen most érkezett el, akkor érdemes jól megfontolni minden lépésünket, pláne 2020-ban, hiszen jelentős változások elébe néz az építőipar, így nagyon könnyű belefutni különféle buktatókba. Ha ezeket elkerülnénk, érdemes megfogadni az alábbi, kifejezetten az idei esztendőre dedikált tanácsokat.

Vegyük igénybe a támogatási lehetőségeket

Az esetek jelentős többségében leendő családos emberek, általában fiatalok vágnak bele a legnagyobb valószínűséggel egy új ház építésébe. Ez idén különösen szerencsés dolog lehet, hiszen már a meg nem született gyermekekért is lehetőségünk van különféle kedvezményeket és támogatásokat felvenni. A Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel például rögtön milliókkal csökkenthetjük leendő lakásunk végösszegét, de vannak kedvezményes babaváró hitelek is, melyek szintén könnyítést jelentenek abból a szempontból, hogy nem kell tisztán 30-40 millió forint magas kamatozású lakáshitelt felvennünk az építkezéshez. Aki tudja, hogy milyenek itthon a kölcsönlehetőségek, és milyen költséges lehet egy új ingatlan felépítése, az feltétlenül járjon utána ezeknek a támogatási lehetőségeknek.

Tájékozódjunk az anyagiak terén

Rengeteg munkát igényel egy új ingatlan felépítése során már a felkészülés is. Egy családi ház felhúzása tetemes költség, még a szakemberek számára is többórás megfeszített munka, hogy az alapoktól a tetőig bezárólag minden költséget kiszámoljanak. Rengetegen ilyenkor döbbennek rá arra, hogy a saját ingatlan felépítésekor rendszerint nem is annyira a pénz előteremtése jelenti a legnagyobb problémát, sokkal inkább az, hogy honnan és mit tudnak beszerezni a folyamathoz a legkedvezőbb árakon. Bár ezen a problémán könnyedén átlendülhetünk egy generálkivitelező felfogadásával, azonban így is érdemes megfogadni egy nagyon jó tanácsot, mégpedig azt, hogy a szakemberi kalkulációt is mindig érdemes magasabbra becsülni.

Hasznos tanácsok, ha 2020-ban építenénk új házat

Egy rossz vállalkozó vagy tüzép kiválasztásával például több százezer forinttal is megnövekedhetnek a költségeink – sok esetben önkívületi hibákból –, ezért kifejezetten érdemes az anyagiak tekintetében mindig rosszabbra készülni, mint az eredeti kalkulációk. Legalább 2-3 millió forint tartalékot halmozzunk fel, amihez vészhelyzet esetén hozzá tudunk nyúlni, hiszen sok esetben az tudja megakasztani hónapokra az építkezéseket, ha patthelyzet alakul ki, mert a tulajdonosnak hozzá kellene tennie néhány százezret bizonyos munkafolyamatokhoz, csakhogy nem áll a rendelkezésére ehhez semmiféle tartalék. Jegyezzük tehát meg: pontos kalkuláció nincs, ha magunk gondoskodunk az építkezés lépéseiről, illetve alapvető folyamatairól.

A telekválasztás nehézségei

Sokan nem is sejtik, de leendő otthonuk felépítésekor a telekválasztás alighanem a legnagyobb fejtörést jelenti. Ennek az oka számtalan tőről fakad! Egyrészt ma már a legtöbb településen nehéz olyan földterületet találni, mely beépítésre alkalmas, és a zsebkendőnél nagyobb zöldövezet tartozik hozzá, márpedig a legtöbb tulajdonos számára fontos szempont, hogy legyen egy kisebb kertjük, ha már egyszer családi házat építenek. Az egyéni igények pedig önmagában még csak a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen nem elég úgy választani, hogy a telek jó helyen fekszik, rendesek a szomszédok és közel van a buszmegálló vagy a bolt.

Nyilván ezek is lényeges szempontok, de az építkezés tekintetében 2020-ban már más szempontokat is figyelembe kell vennünk! Az egyik ilyen például a telek tájolása! Soha nem tudunk majd például megfelelően kifűteni egy olyan lakást – vagy csak jelentős többletköltséggel –, amelyiket a téli időszakban szinte egyáltalán nem érnek napsugarak. Lényeges megnézni a tájolást, hiszen ez alapjaiban meghatározza egy ingatlan megjelenését és tervezését egyaránt.

Szintén lényeges, hogy az elképzeléseinket meg tudjuk-e valósítani azon a telken! Rengeteg településen szigorú szabályai vannak a beépítésnek, így sok helyen csak a kerítést, máshol azonban olyan tulajdonságokat is szabályoznak, minthogy milyen legyen az épület vagy a tető színe, ami gyakran komoly korlátok közé állíthat minket. Ezen felül ma már mindenki összkomfortos lakásra vágyik, tehát a telek kiválasztásakor legyünk észnél, és csak olyan földdarabot vegyünk meg, ahová közvetlenül bevezethető a víz, a villany, a gáz, a telefon és a szennyvíz, máskülönben óriási többletköltségekkel számolhatunk a későbbiekben.

A tervezés is nagy gondokat okozhat

Ahhoz, hogy leendő otthonunkkal minden rendben legyen a kivitelezéskor, elengedhetetlen lesz megfelelő terveket készíteni, ami sok esetben komoly fejtörést okozhat. Ennek az oka, hogy a legtöbb tulajdonos életében először terveztet saját házat, a szakemberek pedig nem látnak bele a fejükbe, ezáltal olyan kellemetlen megoldások születhetnek, melyeknek utána évtizedeken át ihatjuk a levét. Itt pedig most nem feltétlenül csak egy rossz irányba nyíló ajtóról, egy alulméretezett nyílászáróról vagy egy túl szűkre szabott lépcsőről van szó.

Bár tény, hogy ezek is bosszantó tervezési hiányosságok, azonban sokkal fontosabb 2020-ban ezen a téren a rendszerszintű tervezési problémákat figyelembe venni. Sokan a spórolás miatt például hajlamosak lemondani a különféle okos megoldásokról, holott az előttünk álló évtizedben minden erről szól majd. Rövidesen elérkezik az idő, amikor a lakásokban egy okostelefon vagy egy központi kioszk segítségével lehet irányítani mindent, a szellőzést, a fűtést, az árnyékolást, a biztonsági rendszereket vagy éppen a világítást, tehát határozottan a múltnak, és nem a jövőnek épít házat, aki ezeket figyelmen kívül hagyja. A spórolás itt soha nem lehet szempont, hiszen pár éven belül úgyis el kell végezni az átalakítást, akkor pedig lényegesen többe kerül majd minden.

Egy generálkivitelezővel a legtöbb problémát elfelejthetjük

Amennyiben a fentiekben megijedtünk volna egy kicsit – pedig a lakásépítéskor fellépő, pontosabban felléphető problémák többségét nem is érintettük –, nem kell rögtön hátat fordítani az építkezésnek, hiszen van megoldás, méghozzá egy generálkivitelező képében. Az idei esztendőben éppen a fentiek miatt minden eddiginél fontosabb szerepet kapnak majd a generálkivitelezők, akik azt a célt szolgálják, hogy minden építkezéssel kapcsolatos problémát levegyenek a vállunkról, és egy kulcsrakész lakást építsenek nekünk a saját álmaink alapján.

Hasznos tanácsok, ha 2020-ban építenénk új házat

Sokak számára ez olyan jelentős segítség, hogy másként talán soha nem lett volna lehetőségük saját házat építeni maguknak, lévén a generálkivitelező szükség esetén már az első engedélyek beszerzésétől kezdődően át tudja venni tőlünk a munkát, kiterjedt kapcsolatrendszerének köszönhetően pedig a megbeszélt határidőre garantáltan elkészülhet majd leendő otthonunk. Előnye, hogy tudunk tervezni a költségeinkkel, tehát nem lesz szükségünk extra tartalékokra, miközben a jogi kiskapukkal és a bejáratott folyamatokkal egyrészt felgyorsul az építkezés, másrészt rengeteg pénzt is spórolunk, hiszen egy-egy rossz engedély mellett sokan százezreket dobhatnak ki az ablakon.

Egy generálkivitelező irányítása mellett ilyen garantáltan nem fordulhat elő, tehát dacára annak, hogy a szolgáltatásnak különdíja van, végsősoron a gyakorlat mégis azt mutatja, hogy inkább spórolhatunk egy ilyen fővállalkozó bevonásával a sok fölösleges költség elkerülése miatt. A konkrét összegek mellett ráadásul rengeteg, pénzben nem kifejezhető előnyünk is származhat egy ilyen szolgáltatás igénybevételével. Nem kell például idegeskednünk és stresszelnünk, nem esünk ki a munkából, nincs sorban állás, de a vállalkozók felkutatásáról sem nekünk kell gondoskodnunk. Elegendő lesz megtervezni otthonunkat, majd a háttérben rögtön nekiláthatunk a költözés előkészületeinek, miközben még a családunknak sem kell nélkülöznie minket.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!