Ezért nem szabad ma már generálkivitelező nélkül házat építeni

Ha építkezés mellett is ragaszkodnánk a nyugodt hétköznapokhoz, generálkivitelező nélkül ne vágjunk bele a munkába.

Házépítés? Kizárólag generálkivitelezővel!

Olyan felgyorsult világot élünk, hogy az embereknek a munka és a család mellett sokszor még kikapcsolódásra sincs idejük, nemhogy egy komplett építkezés levezényelésére, ami túlzás nélkül egy teljes embert igénylő folyamat. Egy új ház felépítésének ugyanis már a megtervezése és a hozzá kapcsolódó kötelező engedélyek beszerzése is rengeteg idegeskedéssel jár, nem beszélve arról, hogy zsákutcába jutva vagy az ilyenkor elmaradhatatlan kapkodással milyen sok pénzt kidobhatunk az ablakon. Hogy mindezt elkerüljük, ma már nem szabad generálkivitelező nélkül belefogni a házépítésbe, ha csak nem akarunk pár hónap alatt éveket öregedni, illetve a sok stressz miatt súlyos betegségeket összeszedni. Hogy mi szól még az önálló építkezés ellen?

Tapasztalat nélkül szinte biztosak az álmatlan éjszakák

Merthogy egy új ingatlan felépítése messze nem abból áll, hogy összegyűjtjük hozzá a szükséges pénzt, és utána minden magától beindul, éppen ellenkezőleg. Rengeteg utánajárás, megannyi álmatlan éjszaka, súlyos döntések, kidobott pénzek és várakozással töltött megszámlálhatatlan órák kísérik hónapokon át azokat, akik tapasztalat nélkül vágnak bele az építkezés folyamatába, aminek már a tervezési metódusa és az engedélyeztetése is embert próbáló feladat. Egy generálkivitelezővel azonban rövidre zárhatjuk a témát, csak megadjuk a méreteket, elmondjuk az álmainkat, aláírjuk a papírokat, és ha nem akarunk, akkor a költözésig nem is foglalkozunk többet leendő otthonunk épülésének folyamataival.

Ezért nem szabad ma már generálkivitelező nélkül építeni

A megfelelő koordináció egy egész embert kíván

A tervdokumentáció elkészítése és az engedélyeztetési folyamat ráadásul csak a kezdet, a java csak ezek után következik. Ez nem más, mint a tényleges építkezés, aminek megvalósulásához gyakran több tucatnyi vállalkozóval kell egyeztetnünk nem ritkán folyamatosan, oda-vissza telefonálgatva, hogy a megfelelő munkafolyamatok mindig a megfelelő időben készüljenek és meglegyenek időre. Ez napi szinten nem ritkán 4-6 órányi telefonálgatást is felemészthet az életünkből, avagy majdnem egy egész munkanapot, és a folyamat nem egy-két napig, hanem hónapokig tart, nem is beszélve arról, hogy nemcsak a vállalkozókat, hanem az építőanyag ellátottságát is szinkronban kell tartani. Egy generálkivitelező mellett azonban ebből sem érzékelünk majd semmit sem!

Az építkezés folyamatos ellenőrzése elkerülhetetlen

Merthogy hiába vannak kész tervek, hiába egyeztettünk korábban a vállalkozókkal, a leendő tulajdonosnak így is napjában többször meg kell jelennie az építkezés helyszínén annak érdekében, hogy ellenőrizze a munka minőségét, hogy minden valóban tervszerűen, a megbeszéltek szerint zajlik-e. Mielőtt álomvilágba ringatnánk magunkat: egy építkezésen soha, semmi sem megy a megbeszélteknek megfelelően, így plusz stressz- és konfliktusforrás vár ránk, miközben nem ritkán még a saját kezünket is be kell piszkolnunk. Kivéve, ha generálkivitelezőt fogadunk!

A garancia miatt is aggódhatunk

Mint a fentiekből már bizonyára kiderült, egy építkezés sikere számtalan vállalkozón múlik, akik összehangolt munkával, de nem ritkán eltérő minőséggel dolgoznak, így felmerülhetnek olyan problémák, melyek javításához és orvoslásához valakinek fel kell vállalnia a felelősséget. Csakhogy a vállalkozók ilyenkor gyakran egymásra mutogatnak, nem lesz a dolgoknak igazi felelősük, emiatt pedig újabb álmatlan éjszakák és rengeteg idegeskedés vár ránk. Mennyivel könnyebb egy generálkivitelezővel, aki elrendezi helyettünk a garanciális ügyeket, és nekünk csak az elkészült, megfelelő minőségben kivitelezett lakás kulcsait adja át!

Ezért nem szabad ma már generálkivitelező nélkül építeni

Szinte biztos, hogy túllépjük anyagi korlátainkat

Ha csak nem rendelkezünk évtizedes építőipari tapasztalattal, kis túlzással lehetetlen lesz pontosan meghatározni, hogy mekkora összköltségből épüljön fel egy ingatlan. Amennyiben kalkulációt is végeztetünk, szinte biztosan belefutunk majd olyan akadályokba és problémákba, melyeket korábban nem láttunk, így az építkezés végül sokkal többe kerül majd, mint amennyit valójában szántunk rá. Egy óriási tapasztalattal és rálátással rendelkező generálkivitelezővel ez is elkerülhető, hiszen amekkora végösszeget ő meghatároz és szerződésbe foglal, az a végelszámoláskor sem módosul.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!