Ezek az építkezési telek kiválasztásának legfontosabb szempontjai

Egy új ingatlan építése előtt meglepően kevés figyelmet kap a leendő tulajdonosok részéről a telek kiválasztása.

Ez valahol érthető is, hiszen annyi jogszabályt kell ismerni, és annyi engedélyt kell elrendezni rövid idő leforgása alatt – kivéve, ha a generálkivitelező mellett döntünk –, hogy ilyesmire nem marad elég idő. Márpedig egy átgondolatlan döntés ebben az esetben az egész későbbi életünkre negatív hatást gyakorolhat, és bár tény, hogy tökéletes választás nem létezik, azonban ennek ellenére sem szabad leadni bizonyos igényeket csak azért, hogy felgyorsítsuk a munkát.

A megfelelő telek kiválasztása ugyanis mindig a mi feladatunk lesz. A generálkivitelezéssel ugyanis a tervezés és az építkezés terhei lekerülnek a vállunkról, de leendő lakhelyünkről senki sem dönthet helyettünk, legfeljebb a figyelmünkbe ajánlhatnak bizonyos előnyöket és hátrányokat egy-egy terület esetében. Amennyiben úgy érezzük, hogy nincs teljes rálátásunk a telekválasztás szempontjaira, az alábbiakban összegyűjtöttük az összes olyan fontos tényezőt, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni és mérlegelni a döntés előtt.

Tisztázzuk a jogszabályokat

Rengetegen esnek abba a hibába, hogy bár megvan a leendő ingatlan céltelepülése, sőt kinéztek maguknak egy látványos vagy jó fekvésű területet is, de a jogszabályok szerint oda vagy egyáltalán nem, vagy csak tetemes plusz költségekkel lehetne házat építeni. Ezért lényeges, hogy tisztában legyünk az építkezési telekhez kapcsolódó jogszabályokról, melyről az úgynevezett építési törvény (1997. évi LXXVIII. / 2. §) rendelkezik.

Eszerint építkezési teleknek minősül a helyrajzi számmal rendelkező, beépítésre alkalmas összes olyan földterület, mely termőföld vagy más zöldfelület sérelme nélkül, hivatalos- vagy magánúton megközelíthető, és közvetlenül bevezethetők a közművesítéshez szükséges leállások.

Az elhangzottakon felül jogszabályilag fontos a leendő telek kapcsán, hogy ne álljon változtatási tilalom alatt, beépíthető legyen a tervezési program részeként, és nem merül fel vele kapcsolatban olyan jogi körülmény, mely egy ingatlan felépítését megnehezíti vagy ellehetetleníti. Ezeknek a megállapítása minden esetben szakembert és hatósági egyeztetést kíván a leendő tulajdonos részéről, amiről az adott településhez kapcsolódó építési hatóság adhat elsőként tájékoztatást.

A terület fekvése

Óriási figyelmet kell szentelni egy leendő építési telek kiválasztásakor arra, hogy milyen fekvéssel rendelkezik az adott terület. Hiába jó például a kilátás, ha a téli hónapokban egyáltalán nem éri napsugárzás a házat, vagy hiába szép a táj, netán sík a terület, ha a beépíthetőség tekintetében súlyos megkötésekre számíthatunk. A terület fekvését bár tucatnyi egyéb pontban meg lehetne határozni – az alábbiakban kivesézett kritériumok kivétel nélkül mind ide sorolhatók –, azonban ezúttal arra gondolunk, hogy a kérdéses telken a leendő ingatlan úgy helyezhető el, hogy még a téli időszakban is több órán át érje napsugárzás legalább a ház két oldalát.

Ez nemcsak a természetes fényhatás miatt nagyon fontos szempont, hanem a hőszigetelés tekintetében is rendkívül lényeges tényező. Érdemes továbbá megnézni, hogy található-e a közelben nagy folyó – mely hajlamos például a kiöntésre –, milyen közel vannak az árterek, nem áll fenn hegyomlás vagy földcsuszamlás veszélye, vagyis a környezeti tényezők télen és nyáron egyaránt kielégítőek, veszélytelenek.

Szorgalmi jog

Mielőtt bármilyen területet megvásárolnánk magunknak, a földhivatalnál mindig kérjük ki a vonatkozó tulajdoni lapot, ami azért lehet fontos, mert sokszor még a meglévő tulajdonosok sincsenek tisztában azzal, hogy milyen szorgalmi kötelességek vagy vezetékjogok vannak bejegyezve az adott helyrajzi szám alatt. A szorgalmi jog nem más, mint a közvetlen telekszomszédok számára fenntartott szorgalmi utak vagy területek biztosítása akkor, ha az adott területre nem lehet másként eljutni, csak a mi földünkön keresztül.

A szorgalmi jogokat sokan hajlamosak semmibe venni, így például utakat lezárni, megnehezíteni a telekszomszéd átjutását, ami rendkívül súlyos büntetéseket, peres ügyeket vonhat maga után. A tulajdoni lapról tehát mindig tájékozódjunk a szorgalmi- és a vezetékjog kapcsán egyaránt, melyek közül utóbbi a helyileg illetékes szolgáltatókra érvényes, tehát amennyiben egy területen villany- vagy telefonvezeték halad keresztül, akkor ott a tulajdoni lapon vezetékjog van érvényben.

Ez különösebb kötelezettségekkel nem jár, de mindig biztosítani kell az adott szolgáltatónak a hozzáférést – például a villanypóznákhoz –, akik felszólíthatnak minket, vagy közbe is avatkozhatnak, ha esetleg problémát találnak. Sőt mi több, akár sövényt vagy fát is levághatnak, amennyiben úgy ítélik meg, hogy az problémát okozhat a szolgáltatás minőségének vagy biztonságának fenntartásában.

A talajmechanikai helyzet

Nem szabad figyelmen kívül hagyni egy új lakás felépítéséhez szánt telken a talajmechanikai helyzetet sem. Ennek a vizsgálata ugyan nem kötelező, de indokolt esetben mégis érdemes elvégeztetni. Mivel nem egy olcsó folyamat – több tízezer forintos összegről beszélünk –, ezért sokan a vásárlás előtt nem törődnek vele, ha viszont már láthatóan nagy problémák, süllyedések vannak az adott területen, tereprendezés vagy feltöltés történt, korábban hulladéklerakóként funkcionált, vagy sok rajta az építési hulladék, akkor érdemes élni vele, hiszen milliókat spórolhatunk meg, ha idejekorán kiszűrjük, hogy az adott telek részben vagy teljesen alkalmatlan az építkezésre. Érdemes természetesen mérlegelni a dolgot, ezáltal csak akkor végeztessük el a vizsgálatot, ha már 99 százalékban biztos a vásárlás, és szinte csak ez az egyetlen probléma tart vissza minket a vételtől.

Telekhatárok rendezése

A földhivatalon belül az elmúlt évtizedekben jelentős változások történtek, ezáltal a korábbi pontatlan kimérések manapság sok esetben okozhatnak fejtörést a telekvásárláskor, ezért a telekhatárokat mindig térképezzük fel a beruházás előtt, mert később akár a lakhatási engedélyünk is múlhat rajta, sőt több milliós extra kiadásokkal számolhatunk. Ha viszont a vásárlás előtt a földhivataltól kikérjük a telek térképmásolatát, és azt összevetjük a valós telekhatárral, nagyon gyorsan kiszűrhetők a problémák egy nagyobb mérőszalag segítségével. Ha problémát tapasztalunk, mindig kérjük geodéta segítségét a telek végpontjainak pontos meghatározásához.

Telekár

Egy építkezési telek kiválasztásakor igazán lényeges szempont az ár. Gyakran előforduló eset, hogy két ugyanolyan méretű és paraméterű telek, nem ritkán ugyanazon a településen komoly árkülönbséggel kapható, amit ilyen-olyan, de szinte minden esetben áthidalható okkal magyaráznak. Ezen a téren egyszer figyelembe kell venni, hogy mi jó áron juthassunk hozzá az adott földterülethez, másrészt pedig azt is fontos lehet kiemelni, hogy a jövőben se csökkenjen az adott régió értéke.

Házunk ugyanis lényegesen többet ér majd egy felkapottabb környéken, mint egy félreeső külterületen. Ez utóbbit nagyon sokan nem veszik figyelembe, mert úgy vélik, hogy az ingatlant örökre, de legalábbis egy életre építik maguknak, azonban bármikor úgy hozhatja az élet, hogy el kell költözni, vagy a házat el kell adni. Ilyenkor pedig egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit kapunk érte, hiszen a különbség akár 5-10 millió forint is lehet a telek függvényében.

Közművesítés

Alapkövetelmény egy építési telek kapcsán, hogy közművesítésre alkalmas legyen, tehát az áram, a víz, a gáz, a szennyvíz és a telekommunikáció is a lakók rendelkezésére álljon. Amennyiben ezek már megtalálhatók az adott telken, az rendkívüli mértékben megnövelheti a vételárat, cserébe rengeteg bosszúságtól és papírmunkától kímélhet meg minket, ha viszont ezek hiányoznak, az könnyedén alku tárgyát képezheti.

Utóbbi különösen akkor lényeges, ha a telekhez kapcsolódó közterületen nincs közművesítés, hiszen ilyenkor közműfejlesztésre van szükség a közelben, ami minden esetben önköltséges folyamat, és egy-egy villanyoszlop felállítása vagy a vízvezeték továbbvitele gyakran több millió forintos extra költséget jelenthet. Természetesen létezhetnek alternatívák, jelenleg egyedül az elektromos áram az, ami problémás lehet, hiszen a napelemes rendszerek még nem olyan hatékonyak, hogy az év 365 napján biztosítsák a folyamatos áramellátást, sőt anyagilag is gyakran jobban járunk a bővítéssel.

A többi közművesítéshez kapcsolódó probléma azonban áthidalható. A vizet például fúrt és bevizsgált kúttal lehet helyettesíteni, a gáz bármilyen más fűtési alternatívára lecserélhető, a szennyvízelvezetéshez pedig egy saját ülepítő tartály kialakítása is tökéletesen megfelel, még ha körülményesebb is. A telekommunikáció pedig alighanem a legegyszerűbb, hiszen ma már hazánkban is rendkívül fejlettek a különféle vezeték nélküli megoldások.

Infrastruktúra

Egyáltalán nem elhanyagolható szempont telekválasztáskor a megfelelő infrastruktúra megléte, avagy leendő otthonunk megközelíthetősége. Bár városhelyen ez ritkán okoz problémát, hiszen még a kertvárosokban vagy a félreeső részeken is kiváló aszfaltút áll a lakók rendelkezésére, de falvakban vagy kistelepüléseken komoly fejtörés lehet. A földes utak ugyanis nyáron talán jól járhatók, de gondoljunk az esős tavaszi vagy őszi szezonra, amikor minden csupa sár lesz, sőt a téli havazásokat se feledjük, amikor lényeges lehet az utak tisztántartása.

Mivel szinte mindennap utazunk valahová, érdemes feltérképezni a telekhez kapcsolódó utak állapotát, a gyalogosforgalmat, de a tömegközlekedési lehetőségeket is, hiszen ha közel a munkahelyünk, talán minden téren jobban járunk, ha busszal, vonattal vagy valami más tömegközlekedési eszközzel bonyolítjuk az utazást. Érdemes nemcsak a lehetőségeket számításba venni, hanem az időtartamokat is, hogy milyen forgalmasak a környező utak és így tovább.

Szolgáltatások és intézmények

Leendő otthonunk kapcsán a megközelíthetőség mellett nem elhanyagolható tényező az sem, hogy milyen szolgáltatások és intézmények találhatók a közelben. Milyen messze van például a legközelebbi bolt, edzőterem, masszázs- vagy szépségszalon, posta, kórház, orvosi rendelő, gyerekek esetén bölcsőde, óvoda és iskola. Ezek a legtöbbször nem jutnak eszébe az építkezőknek a telekválasztás során, holott a mindennapi életben igencsak lényeges lehet, hogy milyen messzire kell vinni a gyereket az iskolába vagy orvoshoz, netán mennyit kell utazni egy csekk feladásáért.

Szomszédság

Köztudott, hogy a rossz szomszédság alaposan meg tudja keseríteni a mindennapokat, különösen olyan helyeken, ahol a házak nagyon közel épülnek egymáshoz. Ennek felderítése rendkívül sok kutatómunkát és kérdezősködést igényel a helyiek részéről, azonban ne legyünk restek utánajárni leendő szomszédjainknak egy kicsikét. Egyszerű a dolgunk, ha már meglévő ingatlan mellé költözünk, beszélgessünk velük, nézzük meg a környezetüket, a kertben megtalálható dolgokat, hiszen minden apróság árulkodó lehet. A magánvállalkozók, vagy másodállásban dolgozók, netán hangos hobbival rendelkezők már az első beszélgetések alkalmával kiszűrhetők, de szóba sem kell állnunk velük ahhoz, hogy például a háztáji állatok tartása miatt előre elkönyveljük a hangoskodást, valamint a kellemetlen szagokat.

Közbiztonság

Vannak olyan telkek, melyek bár napközben csendesek, hiszen távol esnek mindentől, azonban ez éjszaka előre nem várt problémákat idézhet elő, ezáltal sötétté és kihalttá válhat a környék, ami a közbiztonság tekintetében nem mindig szerencsés. Ilyen esetekben mindig gondolnunk kell családtagjaink védelmére, leendő ingatlanunk védőrendszerének kidolgozására, de olyan szempontokat is érdemes figyelembe venni, minthogy van-e a településnek polgárőrsége, illetve van-e a közelben rendőrség.

Számoljunk a bontási költségekkel

Az építési telkek újrahasznosíthatók. Ennek megfelelően olyan területet is vehetünk, melyen egy régi ház, vagy annak maradványai találhatók. Ez sok esetben óriási problémát jelenthet, hiszen ha még a korábbi épületből áll a telken valami, akkor annak súlyos bontási költségei lesznek, sőt mi több, rengeteg esetben a földalatti részek jelentik az igazán komoly extra kiadásokat. Előfordulhat például, hogy az új házalap éppen keresztülhalad a korábbi alapon vagy egy ülepítőn, emiatt a felszín alatti bontással és tereprendezéssel is számolnunk kell, ami igencsak jelentős többletkiadás lehet.

Régészeti lelőhelyek

Érdemes alaposan megfontolni a telekválasztást olyan esetekben, ha a közelben régészeti lelőhely található. Ilyenkor ugyanis könnyedén előfordulhat, hogy az alapásás során a mi területünkön is találnak valamilyen tárgyi emléket, aminek hatására a szakhatóságok régészeti szakfelügyeletet rendelhetnek el. Ez a gyakorlatban akár hónapokkal, sőt évekkel is meghosszabbíthatja az építkezés folyamatát, de mozdíthatatlan lelet esetén elkobozhatják tőlünk a területet – természetesen a megfelelő kártalanítás ellenében.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!