A legjobb okosotthon rendszerek 2020-ban

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte az okosotthon.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek világszerte az okosotthonok, így nem meglepő, hogy Magyarországon is rengetegen úgy döntenek, hogy leendő ingatlanjukat egy ilyen szisztémára építik fel az automatizálás érdekében. Csakhogy az okosotthon kérdése rendkívül összetett dolog, ezáltal tonnányi lehetőség közül válogathatunk, ismert és kevésbé ismert megoldások között kell mérlegelnünk, miközben nem hagyhatjuk figyelmen kívül az olyan tényezőket sem, mint a jövőállás, a későbbi bővíthetőség vagy a kompatibilitás.

Az alábbiakban éppen ezért most négy olyan okosotthonos rendszert vizsgáltunk meg egy kicsit alaposabban, melyeket 2020-ban feltétlenül számításba kell vennünk, ha ilyen ingatlan építésén gondolkozunk, esetleg már meglévő házunkat szeretnénk felruházni intelligens eszközökkel. Lássuk a kapcsolódó lehetőségeket!

Amazon Alexa

Az Amazon Alexa egy olyan mesterséges intelligenciára épülő okosotthonos rendszer, melynek működését hangfelismerő megoldásokra, az úgynevezett Echo hangszóróra építették fel. Bármi kérésünk van, beállításokat szeretnénk módosítani, esetleg gépeket működtetni, keresni valamit az interneten vagy elindítani a kedvenc zenénket, akkor elegendő csak kimondani az Alexa nevet, valamint a kapcsolódó utasításokat. Ehhez a rendszer folyamatosan kapcsolatban áll az Amazon Cloud-dal, mely egy felhő alapú szolgáltatásként működve összeköttetésben van a ház minden automatizált, a rendszerbe bevont elemével. Nyilván nem kell ragaszkodnunk a hangalapú irányításhoz, ha szükséges, akkor okostelefonunkkal vagy más távirányítóval egyaránt vezérelhetjük a lakás elemeit.

Okosotthon 2020

A beprogramozott parancsszavak azonban lényegesen leegyszerűsítik az Alexa működését. Elég csak kimondanunk például azt, hogy fázunk, és a mesterséges intelligencia rögtön feljebb tekeri fűtést, de ugyanezen elv mentén indíthatunk légkondicionálót, kapcsolhatunk villanyt, indíthatunk vízforralót vagy leereszthetjük az árnyékolót is. A rendszer előnyei, hogy az Echo hangszóróval kiegészülve nemcsak a fejlesztők, hanem maguk a felhasználók egyaránt tudják applikációkkal bővíteni a szisztémát. Ezek az úgynevezett skillek, melyek teljesen az ízlésünkhöz vagy az adott termékekhez igazított megoldást kínálnak, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy alig van olyan eszköz, amivel az Alexa nem tud kommunikálni, a kapcsolódó lehetőségek és kombinálhatóság tárháza így a végtelenhez közelít.

A kompatibilitás tehát kifejezetten előnyös tulajdonsága az Amazon okosotthonos rendszerének, hiszen az Alexa mesterséges intelligencia képes folyamatosan tanulni, hozzánk igazodni, miközben a rendszer rengeteg bővíthetőséget kínál, hiszen a legnagyobb gyártók és márkák termékeit mind egy szálig tudja kezelni – gyakran már a megjelenéskor. Természetesen korlátai ennek a szisztémának is akadnak. Főleg Magyarországon például csak azok tudják használni, akik legalább egy kicsit tudnak angolul – és jó a kiejtésük –, de mindemellett bizonyos opciók is korlátozva vannak, ezáltal például a hang alapú vásárlást sem érhetjük el. Sok embernek hiányozhat továbbá a Google-integráció, így a kereséseket nem az ismert keresőmotor elvén végzi – nincsenek kapcsolódó applikációk sem –, ami rengeteg tanulást igényelhet, de ezeket a hiányosságokat a tanulékonyság és a lehetőségek széles tárháza képes egyensúlyozni.

Google Home

A Google Home a mindenki által jól ismert keresőóriás felénk is nagy népszerűségnek örvendő okosotthonos rendszere, mely éppen annak köszönheti hírnevét, hogy nemcsak az USA a célközönsége, hanem az európai felhasználók ugyanolyan jól elboldogulhatnak vele. A név mögött alapvetően egy közönséges okoshangszórót találunk, melynek lelkét egy mesterséges intelligencia, név szerint a Google Asszisztens adja, ami általunk beállítható hangutasításokkal képes végrehajtani parancsainkat, legyen szó egy internetes keresésről, a zene elindításáról vagy okosotthonunk valamelyik rendszerének – fűtés, hűtés, árnyékolás, világítás stb. – működtetéséről.

Okosotthon 2020

Az átfogó Google-integráció jóvoltából különösen ismerős platformot kaphatnak azok, akik rendszeresen használják a vállalat termékeit (Gmail, Youtube, Naptár stb.), így elképesztően átfogó integráció érhető el a rendszerrel, melybe okostelefonunkat is könnyedén bevonhatjuk. Maga a Google Home, illetve a kapcsolódó MI-je ugyanúgy hang alapú parancsokkal aktiválható (esetében a Hey, Google! a hívószó), miközben a Google Asszisztens állandó tanulásban van, így elképesztő módon képes idomulni hozzánk, illetve az igényeinkhez. Példának okáért a keresések során már kontextust is képes figyelembe venni, ami sokszor hatalmas segítség.

Kizárólag az okosotthonos funkciók terén a Google Home hatalmas kompatibilitással bír, a legtöbb nagy gyártó terméke ma már összekapcsolható vele. Noha működtetéséhez elengedhetetlen legalább egy alapszintű angoltudás, ellenben megfelelő beállítások után akár egészen különböző részegységeket is könnyedén összekapcsolhatunk a segítségével. A hangutasításokhoz akár komplett tevékenységi láncolatokat köthetünk, így elegendő lehet csak ráköszönni az asszisztensre ahhoz, hogy bekapcsoljon a televízió, felkapcsolódjon a villany, esetleg beengedje a reggeli napfényt a redőny, a konyhában pedig elinduljon a vízforraló vagy a kávéfőző. A digitális asszisztens tehát valójában egy okosotthon központi elemeként funkcionál, mely minden Android alapú eszközt, így akár az Android TV-t és a Chromecastot is támogatja, tehát páratlan kényelem érhető el a segítségével.

Természetesen a Google Home-nak is akadnak bizonyos korlátai, így a kötelező angol nyelv mellett talán az, hogy az Apple és az Amazon termékéhez mérten még kevesebb támogatott gyártót tud felvonultatni, de a rugalmasság terén egyaránt hagy maga után némi kívánnivalót, így sokak számára túlontúl korlátozottnak tekinthető. Sokaknak kellemetlen, hogy csak egy Google fiókot tud kezelni egyszerre, ami egy több fős háztartásban komoly gondokat vethet fel, ha speciális beállításokat szeretnének rögzíteni az egyes családtagok.

Apple HomeKit

Az Apple HomeKit az iPhone okostelefonokról és a Macintosh számítógépekről ismert cupertinói vállalat saját fejlesztésű okosotthonos rendszere, mely önmagában szintén csak egy egyszerű szisztémának tekinthető, de a Siri névre keresztelt mesterséges intelligencia jóvoltából komplett keretrendszerként jegyezhető. Lényege, hogy az okosotthon részegységei és egyes elemei összeköthetők legyenek egymással, illetve a kommunikáció mellett ezek kiegészíthessék a másikat. Ezen a téren nagyon sok finomhangolás állítható be például a világítás és az árnyékolás, vagy a hűtés és a fűtés kapcsán, de lakásunk legtöbb elemét tudjuk majd vezérelni vele egy iOS alapú okostelefonnal/táblagéppel, méghozzá egyszerű hangutasítások által. A HomeKit előnye, hogy mindent összegyűjt egy fedél alá, nincs szükség ezernyi másik applikációra, segít bekapcsolni a rendszerbe az összes egységet, hogy mi egyetlen felületen keresztül irányíthassunk mindent.

Okosotthon 2020

Az eszközvezérléshez használt Siri bizonyára ismerős lehet többek között az iPhone-felhasználók számára. Megfelelő konfiguráció esetén a mesterséges intelligenciát hang alapú parancsok segítségével kérhetjük meg alapvető tevékenységekre – például a fűtés bekapcsolására vagy a villany leoltására –, de akár komplett parancssorokat is összeállíthatunk neki, így az esti rutin során elég lesz egy utasítást kimondani ahhoz, hogy lekapcsoljon a lámpa, a televízió és aktiválja magát a biztonsági rendszer. A Siri tehát egyfajta központi elem az Apple HomeKit rendszerében, miközben megadja a lehetőséget, hogy az okosotthon részegységeit külön-külön, saját vezérlőikkel is kalibrálhassuk, illetve üzemeltethessük, mert esetében minden összefügg majd mindennel, miközben a gyártótól megszokott magas szintű biztonságot kapjuk az összes fronton.

Ezt a biztonságot az Apple úgy éri el, hogy a HomeKit rendszert támogató eszközök – a kínálat hatalmas és egyre csak növekszik – csatlakozzanak az Apple MFi programhoz, aminek részeként ők is kénytelenek betartani a legszigorúbb biztonsági előírásokat, azaz ebben a tekintetben ezt a szisztémát magasan a protekció emelheti ki a sorból, ami 2020-ban különösen fontos tulajdonság. Az Apple ráadásul annyira komolyan gondolja az okosotthonos jelenlétet, hogy már külön vezeték nélküli fali csatlakozót is elérhetővé tettek a rendszerhez, miközben az összes, legalább iOS 8-as operációs rendszert futtató eszközük alkalmas a szisztéma irányítására, így akár még egy iPod vagy egy Apple Watch is. Kezdetben a HomeKit ugyan zárt rendszernek indult, de az Apple később belátta, hogy ezzel nem sokra mennek, így ma már nagyon sok gyártó támogatja ezt a keretet.

Chameleon Smarthome

A Chameleon Smarthome közel sem tekinthető egy közönséges okosotthonos rendszernek, annál ugyanis sokkal többet kínál a felhasználók számára – méghozzá specifikusabb tulajdonságok mellett –, éppen ezért különösen nagy figyelmet érdemelhet az emberek részéről 2020-ban. Alapvető probléma ugyanis, hogy manapság a gyártók többségét nem érdekli, hogy olyan rendszerben gondolkozzon egy okosotthon kapcsán, ami nemcsak akkor, hanem 5-10 év múlva is haladni tud a korral. A Chameleon Smarthome egy nyitott rendszerként képes áthidalni ezt a problémát, ezáltal egy rendkívül masszív fundamentumot kínál az automatizált ingatlan számára, ami utána a felhasználó kénye-kedve szerint alakítható és bővíthető akár még hosszú évek után is.

Okosotthon 2020

Ez a megoldás karbantartásmentes, egyszerűen telepíthető vezetékes rendszerre épül, mely nemcsak stabil és biztonságos, de az irányítás, illetve az összeköttetés tekintetében korlátlan lehetőségekkel rendelkezik, így nem kell elkötelezni magunkat egyetlen gyártóval szemben. A központi elem így lehet egy Apple HomeKit, egy Amazon Alexa, de akár egy Loxone is. A rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy folyamatosan bővíthető, nem teszi a vállunkra azt a terhet, hogy egyszerre és azonnal ki kell építenünk egy teljes okosotthont, haladhatunk részegységenként is, ezáltal kezdhetjük a világítással, folytathatjuk az árnyékolással, majd a fűtéssel és a hűtéssel, miközben ezeket apránként összeköthetjük, összehangolhatjuk, illetve megtanulhatjuk a kezelésüket. Ennek köszönheti a rendszer azt a tulajdonságát is, hogy képtelen elöregedni, mert az egyes elemek folyamatosan cserélhetők.

Fontos kiemelni még, hogy a Chameleon Smarthome valóban elképesztően rugalmas, így legyen szó bővítésről vagy egyszerűsítésről, esetleg komplett váltásról, ez a szisztéma úgy lett megalkotva, hogy bármikor lehetőséget kínál rá, mert nem gyártókhoz alkalmazkodik, hanem az igényeinkhez. Ebből kifolyólag kimagaslóan jónak nevezhető a szisztéma a kompatibilitás tekintetében is, a legtöbb ismert gyártó termékével könnyedén összehangolható, rengeteg luxusszintű kényelmi funkció aktiválható a segítségével, miközben alkotói a spórolásra is nagy hangsúlyt fektettek vele, így ha egy hosszabb távon megtérülő okosotthonos rendszert szeretnénk, akkor szintén jó választás lehet. Irányítása ráadásul nemcsak a hangutasításokat támogatja, hanem az okostelefonos applikációkat, a különféle okoseszközöket és természetesen a hagyományos kapcsolókat is – méghozzá az automatizált megoldások mellett.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!