A kulcsrakész ház jelentése, avagy mit is jelent pontosan ez a kifejezés?

Egyre gyakrabban találkozhatunk manapság a kulcsrakész ház fogalmával. Hogy mégis mit jelent ez pontosan? Most kiderül!

Mi az a kulcsrakész ház?

Aki manapság saját ingatlan építésére vállalkozik, az határozottan a kulcsrakész megoldásokat keresi. A rohanó világban ugyanis egyre kevesebben éreznek magukban késztetést arra, hogy a munkahelyi fáradalmak után mintegy másodállásban dolgozzanak a saját házukon, legyen szó akár külső szerkezetépítésről, akár olyan belsőépítészeti kivitelezésről, mint például a burkolás.

Emiatt túlzás nélkül egyfajta hívó szóvá vált az építőiparban az elmúlt években a kulcsrakész kifejezés, ami első blikkre kifejezetten egyértelmű megoldásnak tűnhet, valójában azonban közel sem ennyire egyszerű a helyzet. Sokan ugyanis abban a tévhitben élnek, hogy a kulcsrakész ház egy olyan ingatlan, ahová az átadás után azonnal be lehet költözni és élvezni az összes betervezett komfortmegoldást.

Optimális esetben talán nem is tévedünk nagyot, azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a kulcsrakész jelző pontos jelentése gyakran generálkivitelezőnként változik. Míg a Home Invest kulcsrakész házépítés szolgáltatásának részeként minden esetben belekerül a szerződésbe, hogy mit jelent, azaz mikor adható át lakhatásra egy ilyen ingatlan, sajnos vannak olyan generálkivitelező szolgáltatók, ahol a kulcsrakész jelző még közel sem jelenti azt, hogy az ingatlan lakható lesz.

Ezért az alábbiakban azon túl, hogy megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, érintünk több fontos kapcsolódó témakört is, így példának okáért a szerződésbe foglalandó részleteket vagy éppen azt, hogy milyen készültségi fokozatok jellemzőek egy ingatlan építésekor.

Mit jelent, hogy kulcsrakész ház?

Amennyiben új házat szeretnénk építeni, akkor generálkivitelező után kutatva folyamatosan belebotolhatunk a kulcsrakész ház kifejezésbe. A megrendelők jelentős többsége általában abban a hitben vág bele egy ilyen szolgáltatás igénylésébe, hogy leendő otthonuk egyrészt konkrét áron, másrészt pedig kijelölt határidőre elkészülhet úgy, hogy nekik csak ki kell nyitni a bejárati ajtót, és megkezdeni új életüket.

Csakhogy ennek a kényszerképzetnek a valóságban nagyon sokszor csalódás a vége, aminek az oka rendkívül egyszerű: jelenleg nincs jogszabályilag meghatározva, hogy milyen ingatlant tekinthetünk konkrétan kulcsrakész állapotúnak. Ennek következtében szolgáltatója válogatja, hogy mit illet ezzel a névvel. Valahol már az az ingatlan is kulcsrakész állapotúnak tekinthető, amely nem rendelkezik bútorokkal vagy alapvető belsőépítészeti megoldásokkal, tehát a vevőnek még rengeteg pénzt rá kell költenie például a konyha vagy a fürdőszoba kialakítására.

“Szerkezetileg

Nagy általánosságban a kulcsrakész állapot azt jelenti, amikor egy ingatlan szerkezetileg teljesen elkészült, azaz lakhatóvá vált. Magyarul a falak kívül-belül elkészültek, a nyílászárók és az árnyékolók a helyükön vannak, a tető, a közművesítés, a fűtésrendszer mind üzemképesek, ezen felül pedig a szaniterek is használható állapotban vannak, gyakorlatilag pusztán bútorozni kell az épületet.

Az esetek döntő többségében azonban a kulcsrakész állapot nem tartalmazza a telek beépítését, például a garázsokat, a kerítéseket, a lakás falai között pedig a bútorzatot, a lámpákat vagy az olyan extrákat, mint a légkondicionáló. Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy ezek már lakberendezéshez kapcsolódó eszközök, és kiválasztásukat jelentős mértékben befolyásolja az emberi ízlés.

Ez természetesen közel sem jelenti azt, hogy a kulcsrakész házban ne lehetnének az imént említett kiegészítők már az átadáskor, ha a vevő és a kivitelező korábban megállapodott erről a szerződésben.

Nagyon fontos, hogy mit tartalmaz a szerződés

Ezzel pedig eljutottunk cikkünk egyik legfontosabb pontjához, a kulcsra kész ház megrendelésekor kitöltött szerződéshez. Ezen a ponton ugyanis szolgáltatónként változhat, hogy a kifejezés mögött milyen jellemzők állnak. Ebből adódik, hogy míg az egyik kulcsrakész ház valóban rögtön beköltözhető és lakható a kulcs átadását követően, addig a másik még rengeteg munkát és ráfordítást igényel, mert nincsenek bútorok, nincs kész a konyha, a fürdőszoba és így tovább.

“Fontos,

Mivel egy kulcsrakész ház építésére bizonyára több árajánlatot is bekérünk, ezért érdemes nagyon aprólékosan áttanulmányozni annak, és az esetleges szerződésmintának a részleteit. Közel sem arra kell azonban figyelni, hogy mit jelent a kulcsrakész jelző, hogy milyen állapotban kerül átadásra a leendő lakás, hanem arra is, hogy a felhasznált anyagok vagy a munkák leírása mellett találunk-e kisbetűs részeket, esetleg olyan megjegyzéseket, mint az „azzal egyenértékű” vagy „hasonló”.

Érdemes konkrétumokat keresni, illetve a kérdéses részeket mindig előre tisztázni a kivitelezővel, mert nem feltétlenül akar ő rosszat nekünk, ellenben nagy valószínűséggel egészen más elképzelései vannak a kulcsrakész ház fogalmáról, mint nekünk. Egy ház felépítése az alap kialakításától kezdve a kulcsok átadásáig rengeteg munkafolyamatból áll, és rendkívül nehéz elveszni a részletekben, ezért érdemes olyan generálkivitelezőt választani, aki nemcsak a kulcsrakész ház fogalma kapcsán tud átfogó segítséget nyújtani nekünk, hanem biztosítja a kimagasló műszaki- és szakmai hátteret.

A Home Invest esetében a kulcsrakész házépítési szolgáltatásban garantáltan nincs apróbetűs rész, minden kérdésére szívesen válaszolunk, legyen szó akár a felhasznált alapanyagokról, akár éppen arról, hogy a kulcsok átadását követően konkrétan mit találhat majd leendő otthonában. Ezt részünkről fontos már a szerződés megkötésekor tisztázni, hiszen így garantáltan el tudjuk kerülni megrendelőink csalódását.

Kulcsrakész, szerkezetkész vagy félkész?

Különösen a könnyűszerkezetes házak korában egyre több új kifejezéssel kell megismerkedniük azoknak, akik építkeznének. Olyan jellemzőkbe botolhatunk ilyen esetekben, mint például a kulcsrakész, a szerkezetkész vagy a félkész.

A kulcsrakész ház fogalmát a fentiekben már alaposan körbejártuk. Bár azt hihetnénk, hogy a jelentés teljesen világos és nem érhet minket meglepetés, valójában azonban ezekben az esetekben sem csak arról van szó, hogy a kulcsok átvétele után azonnal költözhetünk, hiszen a bútorozás minden esetben hátramarad, lévén az egyéni ízlésünk dönt arról, hogy belülről miként nézzen ki leendő otthonunk.

Előfordulhat azonban, hogy már korábban beleavatkoznánk a ház építésébe, és mi magunk szeretnénk bizonyos belső vagy külső munkálatokat elvégezni. Ilyenkor jöhet szóba a szerkezetkész vagy félkész ház lehetősége. Hogy mit jelent ez a két fogalom?

“Szerkezetkész

Szerkezetkész ház

A szerkezetkész ház lényege, hogy valójában csak az alapok, a szerkezet készül el, így a tervezés, az alapozás és a fő váz kialakul, a tető a helyére kerül, sőt még a nyílászárók is, azonban ezt követően csak rajtunk múlik, hogy merre indulunk tovább. A szigetelés, a burkolás vagy a belső szerelvényezés ilyen esetekben mindig ránk marad, akárcsak a beltéri nyílászárók beszerelése. Ebben az állapotában mindig rengeteg utómunka van az adott ingatlannal a költözhető állapot eléréséig.

Félkész ház

Félkész háznak nevezzük azt az ingatlant, ami valahol a szerkezetkész és a kulcsrakész ház között helyezkedik el. A félkész házakban is nekünk kell festenünk és burkolnunk, szanitereket felszerelnünk vagy ajtókat beépítenünk, de példának okáért a villany- vagy a vízvezeték kiépítése már elkészül az átadáskor, akárcsak a külső szigetelés. Leginkább akkor jó döntés ez, ha nincs elég pénzünk egy kulcsrakész házra, és mi fejeznénk be a munkát.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!