A generálkivitelezés jelentése, avagy miért éri meg generálkivitelezőt fogadnunk?

Aktuális cikkünkben a generálkivitelezés előnyeit, hátrányait és sajátosságait gyűjtöttük össze – nem csak kezdőknek.

Mit jelent a generálkivitelezés?

A generálkivitelezés fogalmát nagyon sokan még mindig valamiféle elérhetetlen, futurisztikus vagy megfoghatatlan dolognak tartják, holott rendkívül nagy segítség azok számára, akik szeretnének gyorsan, buktatók és akadályok nélkül építkezni. Különösen hasznos azoknak is, akik nem túl gyakorlottak az építőiparban, ezáltal nem érzik magukat képesnek arra, hogy leburkoljanak egy padlót vagy kifessenek egy falat, esetleg beépítsenek egy ajtót.

Nem véletlenül, hiszen rögtön ez a három példa már eleve három szakterületet, három különféle szakembert és szaktudást igényel, és senki sem úgy születik, hogy tudja, miként kell fugázni a járólapot vagy PUR habbal rögzíteni egy beltéri ajtó tokszerkezetét. Ezért van a hidegburkoló és az ajtóbeépítő szakember, csakhogy egy ház felépítése során többtucatnyi egyéb mesterre van szükségünk, és kifejezetten nehéz összehangolni őket ahhoz, hogy mindenki pont ott és pont akkor dolgozzon, ahol és amikor éppen szükség van rá.

“Átfogó

Kis túlzással ez egy lehetetlen feladat, és nem is ajánlott azok számára, akik korábban még nem építkeztek, hiszen azon túl, hogy rendkívül nehéz feladat, ráadásul egy egész embert kíván, rengeteg egyeztetéssel, várakozással és idegeskedéssel. Éppen ezért, hoztuk tető alá a Home Invest generálkivitelezési szolgáltatását, hogy átfogó segítséget tudjunk nyújtani az emberek számára. Hogy mégis mit jelent a generálkivitelezés, illetve mit csinál egy generálkivitelező? Az alábbiakban minden kérdésre válaszolunk!

Mi az a generálkivitelezés?

Bár nagyon sokféle hivatalos definícióval előállhatnánk, ezúttal azonban szeretnénk érthető nyelvezettel átadni a generálkivitelezés lényegét, hogy mit is jelent valójában ez a kifejezés az építőiparban. Röviden a generálkivitelező szolgáltatás nem más, minthogy egy ingatlan – legyen az családi ház, iroda vagy közintézmény – felépítését vagy felújítását teljes egészében elvégzik helyettünk.

Mindezt úgy, hogy közben nekünk csak ellenőriznünk kell a munkát, és nem annak a minőségén idegeskedni, esetleg éppen azon, hogy megérkezik-e időben az adott szakember, aki elengedhetetlen fontosságú bizonyos munkálatok folytatásában. Egy családi ház esetében például a generálkivitelező az alapok letételétől kezdve, a falazáson és a tetőelkészítésén át, a nyílászárók beépítéséig és megegyezés alapján a belső burkolási munkálatokig bezárólag mindent elvégez.

“Egy

Természetesen a generálkivitelezés nemcsak egy ház felépítését jelenti A-tól Z-ig, hanem akár egy bizonyos munkafolyamathoz is igénybe vehető, amit a szaknyelvben fázisépítésnek nevezünk. Ennek függvényében beszélhetünk fogadószinti, valamint szerkezetkész, félkész, kívül kész és kulcsrakész állapotról. A legtöbb generálkivitelező ezt az öt szintet különbözteti meg egymástól, ezek alapján rendszerezi a munkát annak érdekében, hogy a megrendelő számára könnyebb legyen a munkafolyamatok meghatározása, átláthatósága.

Példának okáért kérhetünk kulcsrakész házat a generálkivitelezőtől úgy, hogy a belső burkolást mi szeretnénk elvégezni. Ilyenkor a végeredmény az átadáskor egy félkész ház lesz, méghozzá a kulcsrakész megoldások valamennyi jellemzőjével kiegészülve. Lássuk az egyes fázisok sajátosságait egy kicsit alaposabban.

Fogadószinti állapot

A fogadószint fázisa azt jelenti, hogy a generálkivitelező kizárólag az alapig készíti el a leendő házat, majd utána átadja azt egy másik vállalkozónak. Ez kifejezetten nagy munkának tekinthető, hiszen a kivitelező feladata ilyenkor a különféle tervek, engedélyek, szakvélemények és felmérések elvégeztetése, az alapásás, a lábazati kiemelés, a feltöltés, a vízszigetelés, illetve az első betonfödém vagy vasalt betonlemez elhelyezése.

Szerkezetkész állapot

A szerkezetkész állapot az, amikor a fogadószint után már a generálkivitelező végzi a falak felhúzását, a koszorú kialakítását, a födémeket, a lépcsőket, valamint a tetőt és a kapcsolódó bádogozási munkálatokat is. Sokan úgy gondolják, hogy a szerkezetkész állapot már egy kész házat takar, de valójában ilyenkor még csak alig a leendő ingatlan fele készült el. Fontos nagyon odafigyelni itt az egyes fázisokra, hiszen rengeteg olyan állapot van, ami egymásból következik, akadályozhatja vagy támogathatja a másikat, tehát a folyamatosság rendkívül lényeges.

Kívül kész állapot

Ha egy ingatlan kívülről kész állapotban van, az azt jelenti, hogy nemcsak a szerkezet van a helyén, hanem kívülről teljesen úgy néz ki, mintha már lakható lenne. Ez annyit jelent, hogy a helyükre kerülnek az ajtók és az ablakok, tehát az összes külső nyílászáró, ezen felül elkészül a hőszigetelés, valamint egy vékony nemes vakolat is felkerül a homlokzatra.

Félkész állapot

A félkész állapot nem sokban különbözik a kívül kész állapottól. Kívülről ugyanúgy minden kész a házon, azonban belül is sokkal előrehaladottabb készültségi fokon van az építkezés, így kész a mennyezet szigetelése, a villamos és gépészeti csövezés, a belső válaszfalak megkapták a vastagvakolatot, tehát csak a burkolási teendők vannak hátra a berendezés előtt. Rengetegen kérik ilyen formában a leendő ház elkészítését, mert sokan szeretik a saját ízlésükhöz igazítani a burkolatot.

Kulcsrakész állapot

Ezzel az állapottal szokott a generálkivitelezés kapcsán a legtöbb kérdés felmerülni, hiszen a kulcsrakész állapot jelentéséről a kivitelezőknek és a megrendelőknek egyaránt gyakran van tévképzete. Van, aki valóban úgy gondolja, hogy ebben az állapotban egy ténylegesen lakható házat kap cserébe, azonban a legtöbbször valójában egy még berendezésre váró ingatlanról lesz szó, ahol a csillárokat, a bútorokat, sőt bizonyos burkolatokat egyaránt nekünk kell megvásárolni, illetve elhelyezni a beköltözés előtt.

“A

A generálkivitelezés előnyei

A generálkivitelezésnek alapvetően nagyon sok előnye van, hiszen ezzel rengeteg szabadidőt, nyugalmat és stresszmentes építkezést is vásárolunk magunknak, így amennyi extra költséget igényel a szolgáltatás, az a gördülékeny munkálatok során, a buktatók elkerülésével sokszorosan megtérül majd. Lássuk a legfontosabb előnyöket a folyamat kapcsán:

“Gyorsabb

A generálkivitelezés hátrányai

Mint minden szolgáltatásnak, úgy természetesen a generálkivitelezésnek is vannak hátárnyai, még ha ezek alapvetően csak nézőpont kérdései, hiszen ami másnak hátrány, az számunkra könnyen lehet, hogy minden pénzt megér. Lássuk a legfontosabbakat:

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!